OBAVEZNO PODIJELITE: TEČNA DROGA OSVOJILA REGIJU: Prvo je popiju, pa povrate, a onda dobijaju…Ritualna droga iz Amazonije “ajauaska”, najnovija je pošast mladih u Srbiji, posebno u Beogradu i Novom Sadu. Ovaj opasan opijat se koristi u tajnim ritualima koji se održavaju po stanovima u velikim gradovima i koji traju po cijelu noć.

Suština ovih rituala je da se poslije konzumiranja “ajauaske”, pića koje se pravi od dvije biljke iz Amazonije, učesnici najprije ispovraćaju, a potom padaju u trans tokom kog doživljavaju halucinacije. Ovaj ritual upražnjavaju vračevi, šamani iz Amazonske prašume.


“Ajauaska” je u Srbiju stigla preko ljudi koji su je probali u Amazoniji, a među njima je i jedan Južnoamerikanac koji trenutno živi u Novom Sadu. Sagovornik ovog lista, koji je upućen u ove rituale, kaže da oni traju po cijelu noć i da tokom njihovih trajanja učesnici doživljavaju teške halucinacije.

– Ovi rituali se održavaju tajno po stanovima u Beogradu i Novom Sadu. Zna se da ih u Novom Sadu organizuje jedan čovjek iz Južne Amerike, koji je dobro upućen u tajne ovog opijata i smatra sebe šamanom, vračom. On okuplja ljude u svom stanu, gdje svi kolektivno koriste “ajauasku”. Ovaj čudan napitak najprije izaziva obilno povraćanje i dijareju, pa svi učesnici na početku rituala dobiju kofu i rolnu toalet-papira. Nakon što na ovaj način “pročiste” organizam, učesnici rituala padaju u trans tokom kog doživljavaju jake halucinacije, slične onima koje izaziva LSD – kaže sagovornik i dodaje da se ova droga razlikuje od ostalih po tome što ne izaziva zavisnost:

– Zbog ove svoje osobine, “ajauasku” mnogi ne smatraju drogom, već nekom vrstom opijata, koji služi za halucinacije. Ipak, iako ne izaziva zavisnost, ona može da ostavi ozbiljne fizičke i psihičke posljedice po organizam.

Interesantno je što ni beogradska ni novosadska policija do sada nisu imale situaciju u kojoj su se sreli sa ovom drogom, niti je ona u Srbiji registrovana kao narkotik.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za Informer da korištenje “ajauaske” u svrhu bilo kakvom tretmana ili seansi spada u krivično djelo.

– Svi ti opijati su uglavnom u obliku trave za pušenje ili napitaka koji služe da se tijelo opusti, da nađete kojekakav unutrašnji mir i svrstavaju se u psihoaktivne supstance. Oni su obično jaki i snažno djeluju na nervni sistem kako bi što prije poslali signal mozgu i potpuno vas ošamutili, ali i kako bi vračevi, šamani i ostali “iscjeljitelji” došli do para. Korištenjem takvih supstanci najčešće dolazi do halucinacija i nerealnog osjećaja, baš kao i poslije korištenja droge. Ovaj šaman u Novom Sadu za svoj “rad” mora da snosi posljedice i krivično kazni.

Inače, ovaj naptiak koji je braon boje i neprijatnog ukusa se pravi od dva sastojka, specijalne vinove loze iz Amazonske prašume, i listova biljke čarku, koji se dva dana kuhaju u posebnom kotlu. Stručnjaci za spravljanje ovog opijata znaju tačan odnos ove dvije biljke u napitku kako bi on imao halucinogen efekat. Oni koji koriste “ajauasku” dužni su da nedjeljama prije konzumiranja budu na specijalnoj dijeti, koja podrazumijeva odricanje od slane i masne hrane, ali i sek*a.

Uprava carine u septembru prošle godine zaplijenila je veliku količinu opijata “ajauaske”, koja je bila adresirana na ime jednog Novosađanina i koja je tada bila prijavljena kao kozmetički preparat. Carinici iz Odjeljenja za suzbijanje krijumčarenja su tada pronašli tri bočice od po 20 mililitara tečnosti “Banisteriopsis caapi” (ajauaska” i kesicu sa 42 grama biljne materije iz Amazonije, i to prilikom kontrole pošiljke nepoznatog pošiljaoca iz Holancije.


Izvor: Informer.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline