NOVI ZAKON: Zbog udvaranja idete u zatvor!

Ukoliko ženama udjeljujete komplimente protiv njihove volje, ili im se napadno udvarate, rizikujete zatvorsku kaznu, jer tako propisuju dva nova krivična djela: proganjanje i spolno uzmeniravanje, koji od 1. juna stpaju na snagu.

Spolno uznemiravanje (član 182a) predstavlja svako dobacivanje, “slobodnije” ponašanje, pa čak i laskanje ukoliko je protiv volje žene, a za to djelo propisana je novčana kazna ili zatvor do šest mjeseci.

Proganjanje (član 138a Krivičnog zakonika) podrazumijeva slanje poruka, zivkanje telefonom, praćenje ili sačekivanje ispred kuće ženske osobe, a onaj ko to radi rizikuje tri godine robije.

Stručnjaci smtaraju da su ova krivična djela uvedena zbog zaštite žena, ali da ostavljaju veliki prostor za zloupotrebe i manipulacije.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić kaže da će ova krivična djela biti primjenjivana samo ako “ugoržane strana” stavi do znanja da joj takav način komunikacije ne prija.

– Kada god postoji normalan i željen osnos između dvije osobe, to je nešto što je dozvoljeno. Ukoliko jednoj strani u toj društvenoj interakciji to ne prija, gdje je to jasno stavljeno do znanja, mi onda možemo da govorimo o granicama koje su pređene i o eventualnom postojanju krivičnog djela. Takođe, nedolično ponašanje, napadno udvaranje ili slanje poruka, biće smatrano za krivično djelo isključivo ukoliko druga strana ne prihvati takav način ophođenja. Prema predlogu nacrta, maksimalna kazna za proganjanje biće do tri godine zatvora – kaže Ilić za Informer.

Prema njegovim riječima, ključna stvar kod ovih krivičnih djela biće nepristajanje “žrtve” da trpi nečije ponašanje.

“Pogrešno je tumačenje da djevojci na javnom mjestu nećete moći da kažete da je lijepa. Ipak, ukoliko ona jasno stavi do znanja da je ta vrsta komplimenta uznemirava i da joj ne prija, a vi nastavite, onda tu već imamo osnove za krivično djelo”, kaže Ilić.

Izvor: Informer