NJIHOV IZUM JE ODUŠEVIO SVIJET: Tri mladića napravila nešto što još ne postojiTrojica mladića iz Osijeka osmislila su pametni tuš koji može biti postavljen bilo gdje uz uvjet da ima izvor vode. Brojni su za njega zainteresirani pa se dečki namjeravaju baciti u ozbiljnu proizvodnju.

tus

Mladi osječki inovatorski trojac osmislio je pametni tuš – ima internet, svira, svijetli, sam grije vodu, sam radi i može se postaviti bilo gdje samo ako ima izvor vode. Naručilo ga je već nekoliko gradova (među njima i Osijek za Kopiku), jedan aqua park, a do idućeg će se ljeta možda koristiti i na jadranskim plažama.

“Ono što smo mi odlučili napraviti je jedan proizvod koji će bit središnja točka plaže i gdje će se zapravo sve spajati u obnovljive izvore energije”,priča Matijas Knežević dodajući kako pametni tuš koristi sunce kao izvor energije koja se potom koristi za sve što treba. Tako se može koristiti za Internet, rasvjetu, ambijentalno osvjetljenje, zvučnike ili grijanje vode.

Proizvod iz vlastitog dvorišta

Za osmišljavanje svog projekta i njegovu realizaciju, dvojca od tri mladića morala su napustiti studij ekonomije. Prototip su složili u vlastitom dvorištu, od hrvatskih dijelova, a za sve im je trebalo osam mjeseci.

“Najteže je bilo sve spojiti da funkcionira kao cjelina i da se može održavati bez čovjeka” , priča Kristijan Gorupić.

“Želja nam je proizvodnja dijelom iz vlastitih financija, dijelom iz EU projekata, a htjeli bismo i zapošlajvati”, priča Niko Jelić jedan od trojice mladića koji su već prodali svoja prva tri tuša.


Izvor: net.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...