NIKO NEĆE POSAO IZ SNOVA U HRVATSKOJ: Plata 1.600 eura na jednom od najljepših ostrva na svijetu

U medicinskim krugovima u Hrvatskoj ovih dana kruži zanimljivo pismo dr Magdalene Nardelli-Kovačić, lekarke s ostrva Mljeta. Ona poziva kolege da dođu da rade na, kako ga naziva, “jedno od 10 najlepših ostrva sveta’. Tačnije, u Babino Polje.

ostrvo-mljet-hrvatska-more-plaza-foto-profimedia-1454430369-836913

“Svi moji dragi prijatelji, potrebna mi je vaša pomoć! Stekla sam pravo na odlazak u penziju i uputila sam zahtev jer mislim da sam pošteno odradila svoj radni vek u ordinaciji i na terenu”, započinje pismo ova lekarka.

Kako kaže, pravo je vreme da ubaci u nižu brzinu. Međutim, na konkurs za otvoreno radno mesto niko se ne javlja.

“I zato mi treba vaša pomoć. Pošaljite vest u eter (hrvatski, balkanski, evropski, svetski…), na društvene mreže na kojima ste, u dijasporu. Povežite me s prijateljima novinarima kako bi informacija došla i do onog nekog ko bi voleo da živi i radi na jednom od 10 najlepših ostrva na svetu. Ja sam optimista i mislim da takav neko postoji u nekoj zabitoj ambulanti na kopnu ili pretrpanoj urbanoj ambulanti ili nekoj hitnoj pomoći – u Hrvatskoj ili susednim zemljama, naše je samo da se potrudimo da informacija stigne do njega”, piše Nardelli-Kovačić.

Ova lekarka navodi kako bi plata lekara koji se odluči na ovaj posao bila od 8 do 9 hiljada kuna (oko 1.000 evra), u zavistnosti od toga da li je početnik ili specijalista. Mora da ima položen državni ispit i vozačku dozvolu, a dežurstva će dogovarati s Zavodom za hitnu medicinu Dubrovnik, što mesečno iznosi između 3 i 5 hiljada kuna (oko 600 evra), u zavisnosti od dana dežurstva.

Dok ne bude gotova adaptacija stana iznad ambulante u Babinom Polju, smeštaj je osiguran u selu i plaća će ga DZ i Opština Mljet.

Odlasci na kopno, navodi lekarka, neće biti problem jer je reč o grupnoj praksi s lekarom u Goveđarima, a postoji i mogućnost dobijanja specijalizacije iz porodične medicine.

Nardelli-Kovačić na Mljetu radi već 35 godina. Ni kada se ona zapošljavala, kaže, nito nije želeo da radi toliko daleko od kopna. Čak 20 godina bila je jedina lekarka na ostrvu, dok se nije osnovala lekarska ekipa u Goveđarima.

Izvor: brodportal.hr