NE RADITE OVO KADA JE HLADNO: To je najgora stvar koju možete da uradite motoruIako mnogi i dalje misle da je ovo najbolje za motor, prave veliku grešku. Iako je tehnologija neverovatno napredovala u poslednjih 20 godina, jedna stvar vozačima i dalje pravi velike probleme – hladnoća.

Upravo je otkriven najbolji nači na koji bi vozači trebalo da pale svoje automobile kada je napolju ledeno hladno – i mnogi će biti prilično iznenađeni.

Kada vozači tokom noći ostave auto napolju na niskim temperaturama, ujutro vrlo često misle da je najbolja stvar da ga upale i puste motor da radi kako bi se zagrejao.

Međutim, ovo ne donosi ništa dobro motoru, zapravo na ovaj način zapravo produžavamo vreme zagrevanja.

Ideja o zagrevanju motora dok automobi stoji dolazi iz vremena karburatora, kojima je trebalo nekoliko minuta da se zagreju na operativnu temperaturu kako bi radili glatko.

Danas, mnogi automobili nemaju karburatore.

Većina modernih motora im aubrizgavanje benzina i zato je bolja opcija da čim sednete u automobil počnete da vozite. Lagana vožnja brzo zagreva motor i ne opterećuje ga previše pre nego što dostigne radnu temperaturu.

Pritom, predugo zagrevanje motora na hladnoći može da dovede do razređivanja ulja.

Iako mnogi misle da laganim zagrevanjem smanjuju pritisak na motor, za to vreme sirov benzin meša se sa uljem i tako umanjuje njegova svojstva lubrikacije i zapravo povećava trošenje motora.


Izvor: Telegraf.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...