NE PERETE NOVU ODJEĆU PRIJE NOŠENJA? Kad ovo vidite, prat ćete i dva putaAko ste među brojnima koji nose tek kupljenu odjeću, a da je prethodno ne operete u perilici za rublje, velika je vjerojatnost kako na tijelu nosite više no što možete pretpostaviti.

Od šivanja i tkanja pa do izloga trgovine dugačak je put, na kojemu je odjevni predmet prošao kroz stotine ruku. Tu su, dakako, i svi oni koji su majicu ili hlače ili nešto treće, prije vas isprobali u kabini za presvlačenje.

Dermatolog sa sveučilišta Columbia, Donald Belsito, upozorava kako se preko odjeće prenose uši i zarazne kožne bolesti pa ističe kako je novu odjeću potrebno oprati barem jednom, najbolje čak dva puta, prije nošenja.

“U smislu higijene, to bi svakako trebalo napraviti. Kao dermatolog sam se nagledao svačega pa ne bih riskirao”, rekao je Belsito za Wall Street Jorunal.

Novu odjeću bi trebalo temeljito oprati prije nošenja i zbog boja i formaldehida, koji se zadržavaju u tkanini. U odjeći se nalazi čitav niz kemikalija koje mogu vrlo negativno djelovati na naše zdravlje, ne samo kožu.

15300956526_a2c7cb1804_z

“Treba pripaziti na onu odjeću koja je bojana anilinskim bojama, a to su najčešće sintetičke tkanine. Uz to, valja pripaziti jeli korišten urein formaldehid. Ukoliko ste skloni alergijama on može uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije. Za nas ostale, tek neugodni svrbež”, pojasnila je kemičarka Heidi Mitchell.

Odjeću je nužno redovito prati, jer bi vam se moglo dogoditi isto što i Cooperu Andersonu, poznatom TV voditelju.

On je, svojevremeno izjavio kako svoje traperice pere samo jednom u 6 mjeseci. Kada su analizirali uzorak tkanine s njegovih traperica, utvrdili su da su te hlače opasne za okoliš.


Izvor: net.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline