NE NOSITE HRANU NA MORE? Evo koliko vam novca treba za 10 dana

Apartmanski smeštaj bez hrane najčešći je izbor ovdašnjih turista koji putuju u Crnu Goru ili Hrvatsku. Kako određeni prehrambeni proizvodi sve češće ne mogu da se prenesu preko granice, alternativa je snabdijevanje u lokalnim prodavnicama, marketima ili pijacama.

14854

Turističke agencije savjetuju svojim klijentima da ne nose hranu na more, zbog čestih zaplijena, pa ukoliko ovog ljeta odlučite da se brčkate u Crnoj Goriili Hrvatskoj, morat ćete do budžeta da izdvojite i na potrošačku korpu.

Blic je istražio kakve su cijene osnovnih životnih namirnica u ove dvije zemlje, i koliki je novčani iznos potrebno planirati ukoliko svakodnevno kupujete osnovne namirnice – hljeb, mlijeko, jogurt, sok, meso, povrće…

Na Hrvatskom primorju ćete za hljeb izdvojiti 7 kuna (manje od 2 KM), za mlijeko 8 kuna (oko 2 KM), ulje je 4 KM, koliko košta i kilogram paradajza. Krompir je oko 2 KM kilogram, kiseli krastavčići u tegli oko 3 KM, litarski jogurt možete pronaći i za manje od 2 KM, ali u većim marketima, i to na akcijskoj ponudi.

Ipak, veliki supermarketi u Hrvatskoj imaju dosta sniženja, pa tamo možete da kupite 200 grama trajne kobasice za 2,70 KM, a oko 800 grama svježeg mlevenog mesa koštat će vas oko 6 KM. Sok je oko 1,8 KM po litru, flaša vina oko 8 KM, dok litar mlijeka možete da kupite i za 90 dinara, pa je savjet da kupujete u nekom od većih marketa kojih ima i u primorskim gradovima.

Tokom deset dana u Hrvatskoj, potrošačka korpa će vas koštati oko 500 kuna, tačnije oko 126 KM ako svaki dan kupujete hljeb, mlijeko, jogurt, sok i na primjer kilogram mljevenog mesa.

Crna Gora je ove godine destinacija koja će vas dočekati sa sljedećim cenama: hljeb od 60 do 80 centi, litar mlijeka od 0,8 do 1,1 eura, jogurt oko euro, paradajz 0,70 do 1,00, krastavac oko 80 centi.

Za brzu hranu mogli biste da izdvojite od 1 do 2,5 eura, u zavisnosti da li se odlučite za neki roštilj, picu ili palačinku, pa cijene variraju.

Litarski sok je oko 80 centi do eura, kilogram oslića oko 2,50 eura, a pivo u konzervi staje oko 70 centi.

Za deset dana na crnogorskom primorju na hranu biste, prema našoj računici, mogli da potrošite oko 55 do 60 eura, ako svaki dan kupite hljeb, mlijeko, jogurt, sok i kilogram mljevenog mesa.

Izvor: fokus.ba