Naučno dokazano: Što više vremena PROVODIŠ SA SVOJOM MAJKOM to će ona duže živjetiIstraživanje na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu pokazalo je kako usamljenost utječe na osobe starije životne dobi. U istraživanju je sudjelovalo 1600 odraslih čiji je prosjek godina bio 71.

Pokazano je da je među onima koji su bili usamljeniji bila i viša stopa smrtnosti, unatoč zdravlju i socioekonomskom statusu.

“Starije osobe veliku važnost pridaju odnosima s ljudima koje dugo poznaju, koji im daju osjećaj vrijednosti i raduju ih”, izjavila je Barbara Moscowitz, viša gerijatrijska socijalna radnica u Massachusetts General Hospital za New York Times.

“Starije osobe imaju veći prag tolerancije kad se radi o nesavršenostima njihovih prijatelja, nego primjerice unuka. To se događa zato jer starije osobe zbog bogatog iskustva znaju zbog čega se vrijedno sukobljavati, a zbog čega ne”, nastavlja Moscowitz.

Važno je poticati starije osobe da se međusobno druže, ali ih i redovito pozivati u svoje domove i na obiteljske skupove ( pogotovo ako tvoja mama, tata, baka ili deda žive sami). Druženje s roditeljima, djedovima i bakama pomaže njima, ali i nama. Njima pomaže da prate svakodnevni moderni ritam života, a nama da se oplemenimo njihovim doživljajima i iskustvom.


Izvor: zdravakrava.24sata.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...