Napokon: Riješili su misterij Bermudskog trokuta! Nije riječ o prokletstvu ni duhovima – već o …

Nije riječ o prokletstvu ni duhovima – već o složenoj i poprilično neobičnoj vremenskoj pojavi.

Misterij koji se krije iza Bermudskog trokuta, mjesta gdje je pod neobjašnjivim okolnostima nestalo na stotine brodova i aviona bi napokon mogao biti riješen, barem tako tvrdi emisija prikazana na Science Channelu.

Grupa američkih znanstvenika sa Sveučilišta Colorado analizirali su brojne satelitske vremenske slike tog ozloglašenog područja te su na njima primijetili niz neobičnih heksagonalnih oblaka na njima. Meteorolozi tvrde kako bi se ti oblaci mogli ponašati kao stvarne “zračne bombe”, piše Bright Side.

Na području od 500.000 četvornih kilometara između Floride, Portorika i Bermude često se javljaju ti oblaci, a između njih i morske površine pušu vjetrovi od gotovo 270 kilometara na sat. Oni su dovoljno jaki da stvore valove više od 13 metara što sve zajedno stvara pojavu nalik na “zračnu bombu”.

Heksagonalni oblaci okidač su smrtonosnih valova

Šesterokutni oblaci iznad oceana ustvari su zračne bombe. To vam je poput erupcija, oni izbacuju zrak koji potom udara o ocean i stvara ogromne valove – kaže meteorolog dr. Steve Miller.

Nestala su i tri zrakoplova koja su krenula u akciju spašavanja.

Nastaju samo tamo

– Niti jedan brod nije u stanju preživjeti takvu oluju, a niti jedan zrakoplov ne može izdržati takav vjetar – objašnjavaju stručnjaci.

Oblaci obično ne formiraju ravne rubove, no prema satelitskim snimkama, čini se kako je područje Bermudskog trokuta izuzeta za to pravilo.

Zbog čega je to tako, nešto je što se znanstvenici u budućnosti nadaju odgonetnuti.

Izvor: express.hr