Nakon skuplje registracije, stiže još jedna LOŠA VIJEST za vozače u BiH

Jesu li vlasnici automobila idealna skupina, preko kojih se mogu donekle pokrpati rupe u budžetu? Sudeći po novim nametima koji se događaju u posljednje vrijeme, izgleda da su jedan od najsigurnijih izvor prihoda.

gorivo.jpg-696x456

Vojska vlasnika, koja se približava brojki od milion, mogla bi uskoro dobiti značajnije namete.

Nakon što su po hitnom postupku usvojene promjene u “cjeniku” pri registraciji motornih vozila, federalna Vlada i nadležno Ministarstvo za promet i veze traže da svaka litra goriva u maloprodaji bude opterećena s dodatnih 0,20 KM, čemu treba dodati i zahtjev za uvođenjem posebne trošarine na loživo-ulje, odnosno ukidanje odredbe o oslobađanju od obveze plaćanja naknade za ceste na loživo-ulje za sve korisnike.

Niska cijena nafte na svjetskom tržištu upravo je idealan mamac da se ova mjera provede što bezbolnije.

Valja podsjetiti da u maloprodajnoj cijeni od litre goriva u BiH već sada imaju značajne prihode – posebice trošarine od 0,30 do 0,40 KM (ovisno o vrsti goriva); 0,25 KM za javne ceste i autoceste; 0,01 KM za uspostavljanje rezervi naftnih derivata FBiH; 17 posto PDV-a na krajnju cijenu.

Ne zaboravimo da je, unatoč protivljenju vozača, prije nekoliko godina uvedena posebna naknada od 0,10 KM po litri goriva kao naknada za autoceste.

Nelogičnost ovog nameta ogleda se u činjenici da se autoceste ionako grade kreditnim zaduženjem, dok se njihovo korištenje naplaćuje.

Drugim riječima, čak i ako se ne vozite autocestom, plaćate njihovu gradnju. To nije bilo dovoljno, nego se predlaže povećanje nameta za autoceste s 0,10 na 0,20 KM.

Vjerovatno bi javnost i vozači najlakše “svarili” prijedlog da se naknada za javne ceste optereti s dodatnih 0,05 KM. Iako se za ovu svrhu trenutno izdvaja 0,15 KM, mreža javnih cesta nije u dobrom stanju. Ovakve ceste dominiraju u putnoj mreži, a aktualna financijska situacija primorava vozače da, čak i tamo gdje imaju alternativu, izbjegavaju autocestu koja je većini preskupa.

Federalna Vlada zadužila je nadležno ministarstvo analizirati i preispitati raspodjelu naknada za ceste s prijedlogom da 50 posto pripadne FBiH za magistralne ceste, a 50 posto kantonima i općinama za regionalne i lokalne ceste.

Ne treba ni podsjećati da transport sudjeluje u cijeni svih proizvoda, što znači da će, ako prođu prijedlozi Vlade FBiH, po lančanoj reakciji doći do vala poskupljenja skoro svih proizvoda i usluga.

Izvor: Vecernji list