LITICA SMRTI: Ovo je najopasniji PUT DO ŠKOLE na svijetuGrupa dece u Kini suočava se sa nesvakidašnjim i veoma opasnim putevima na putu do škole koju pohađaju.

d4a85862f87946ba5ffe24ce1dce0509

Školarci uzrasta od 6 pa sve do 15 godina stanovnici su takozvanog “sela na vrhu litice” koje se nalazi u jugozapadnoij Kini na visini od oko 1400 metara.


U ovom selu, Atule, koje broji oko 72 porodice, većina živi od poljoprivrede, zbog izuzetno plodnog zemljišta.

Slike koje su snimljene pre samo nekoliko dana prikazuju decu koja preko dva sata putuju do svojih školskih klupa.

Da bi na vreme, pre zvonca za nastavnike, ušli u učionicu, ovi klinci prvo moraju da se spuste, a u povratku i uspenju uz merdevine, koje su pritom, nestabilne i opasne po život.

ee3a98403e1ee210599da91cd7aa226a

U pratnji, obično troje roditelja, oni prelaze ovu može se reći “rutu smrti” sa preteškim rančevima na leđima i uvek su na samoj ivici visokih uspona.

Kad stignu do škole deca tu ostaju dve nedelje pre nego što se vrate kući da vide roditlje.

Jedan od roditelja, Čen (30), kaže da ustaju u 6 ujutru kako bi spustio svoje 4 ćerke, a i drugu decu do podnožja planine na kojoj žive.

Uz pomoć konopaca i drugih dovitljivih “izuma” ovi ljudi pokušavaju da, ukoliko je to moguće, što bolje osiguraju svoju decu na putu do škole.

Ovaj put je do sada usmrtio oko osmoro ljudi, navode vlasti iz te regije.

Kad dođe zima ili kišni periodi, ne može se ni razmišljati o spuštanju niz ovu liticu, pa tako neka deca često odustanu od školovanja.

d13b79ac8444510ce7334518a3412b7c

Stanovnici ovog sela žele da im vlasti izgrade put, kako ne bi bili odsečeni i onda bi njihova deca imala bolju budućnost, pored one da ostanu tu gde su i žive od poljoprivrede.

Međutim, troškovi za takav projekat bi bili nenormalno visoki, a kako selo broji malo ljudi, izgradnja se najverovatnije neće desiti.

– Možemo mi lako sve meštane da preselimo u obližnji grad, ali je problem što onda oni nemaju posao, a znaju da žive samo od poljoprivrede – rekao je sekretar mesne kancelarije tog okruga.

Vlada je do sada uložila oko 105.000 funti, kupivši seljanima stoku, ali izgradnja puteva, koja bi koštala oko 6,2 miliona, nije moguća jer ne žele da ulažu u izolovano mesta sa svega nekoliko stotina stanovnika, piše “Daily Mail”.


Izvor: blic.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline