Mlada Zeničanka u BiH POSAO TRAŽILA mjesecima, u Dubaiju ga našla za sedam dana!

Zeničanka Asja Draganović (24) stekla je 2015. godine zvanje diplomiranog muzičkog umjetnika violiniste na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

56ea9e32-258c-41bd-a9c9-6a8d0a0a0a64-asja11-718x446

Nakon što je diplomirala, vratila se u rodnu Zenicu, u kojoj nije bila skoro pet godina. U svom gradu provela je nepunih pet mjeseci kada se, kako kaže, desila “sudbonosna kafa”, na kojoj ju je prijatelj upitao zašto ne pokuša otići u Dubai, jer je očito da u Bosni i Hercegovini nema perspektive ni budućnosti.

Zakazana audicija

– Tada mi se činilo da je Dubai nešto nedostižno, nešto što gledamo samo u filmovima. Ali, što sam više razmišljala, ta mi se ideja činila sve primamljivijom. Sedam dana nakon kafe, već sam imala zakazanu audiciju u Sarajevu, koja je bila veoma uspješna. Dat mi je rok od šest dana da organiziram sve za odlazak, a već sedmi dan bila sam u avionu. Sve je na početku bilo pomalo haotično, ali sam se s vremenom navikla – rekla je Draganović.

Asja je svoj 24. rođendan proslavila upravo u Dubaiju, gdje živi već osam mjeseci.

56ea86b4-a5a4-4919-be7f-56ff0a0a0a64-asja-draganovic-2

Draganović: Sudbonosna kafa promijenila joj život

– Radim kao nastavnica violine u privatnoj muzičkoj školi, u dvije branše od trenutnih 11, što znači da svakog dana idem na drugo mjesto. Zaista mnogo radim, šest dana u sedmici, od kojih subotom od 10 do 21 sat, ali ne žalim se, svaki dan je drugačiji, donese nešto novo – kaže Draganović.

Nema pravila

U Dubaiju, kako kaže, planira ostati tri godine. Kada je plaća u pitanju, tu pravila nema. Radno tržište je ogromno, minimalci mogu biti mnogo niži od onih u BiH… ali Asja je zadovoljna.

– To nisu basnoslovne sume, a ni Dubai nije jeftin za život. Stanovi su ovdje među najskupljima na svijetu. Naravno, uz trud i rad, može se napredovati na poslu, što, naravno, utječe i na plaću. Da neko ne pomisli da se žalim, uz početni minimalac, može se prilično lako uštedjeti novac koji nikada ne bih zaradila u BiH i istovremeno ugodno živjeti. Ko god je ozbiljan u namjeri da ostvari svoje ciljeve, svakako može pokušati, ali i uspjeti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – ističe Draganović.

Ne razmišlja o povratku

– Nedostaju mi porodica i prijatelji, najradije bih ih sve povela sa sobom. Fale mi i mirniji i sporiji tempo života, mnogo kraće radno vrijeme i naš mentalitet. No, i pored svega, ne razmišljam o povratku, jer želim biti negdje gdje mi je osiguran kvalitetan i siguran život, što je odavno apstraktan pojam u BiH – ističe Draganović.

Izvor: avaz.ba