MILIONI ĆE GLADOVATI, PRIJETI VELIKA KATASTROFA: Zastrašujuće upozorenje Ujedinjenih nacijaVisoki zvaničnici Ujedinjenih nacija su poslali dramatičnu poruku da Nigeriji preti “glad kakvu još nikada nismo mogli videti”, preneo je Sky News.

gladno-dete-afrika-670x447

Reč je o najmnogoljudnijoj državi Afrike koja ima 184 miliona stanovnika, a ono broji preko 500 etničkih grupa. Nakon 11 godina neprekidnog rasta ( BDP je od 2005. do 2014. godine rastao po stopama između 5 – 10 posto) ovaj “Afrički gigant”, od januara ove godine se suočava sa padom BDP – a i službeno tone u recesiju. Inflacija se popela na rekordan nivo u poslednjih 11 godina, dok su primanja građana ista ili manja nego što su bila prethodnih godina.


Smatra se da je uzrok tome pad cene nafte koja čine 70% prihoda vlade, što je stvorilo dodatne probleme sa korupcijom ali i neproporcionalnom eksploatacijom prirodnih resursa od stranih kompanija.

Veliko problem predstavlja i tetoristička grupa Boko Haram. Njihovi pripadnici su praktično blokirali život u severno-istočnom delu zemlje gde su ključne ekonomske delatnosti, kao i poljoprivreda i trgovina značajno poremećeni. Boko Haram napada uvek ista mesta gde se skuplja veliki broj civila, a posebno napadaju religijske manjine poput hrišćana.

To je stvorilo situaciju da je više od 250 000 deca ozbiljno neuhranjeno, a milioni drugih gladuju u izbegličkim kampovima, gde su se smestili nakon napada ove grupe. U pojedine krajeve humanitarna pomoć ne stiže zbog prevelike opasnosti.

Procene su da ako Nigerija uskoro ne dobije značajnu međunarodnu pomoć “dobićemo glad u opsegu u kojem još nikada nije viđena”.

Dodatni problem stvara i to što UN zapravo i ne zna kakva je situacija sa milionima ljudi koji su zarobljeni na prodručju pod kontrolom Boko Harama.

U najvećem gradu regije, Maiduguriju, nalazise gotovo milion izbeglica od kojih je većina neuhranjena. Jedna medicinska sestra, članica tima Doktori bez granica, ovako opisuje situaciju u ovom gradu:

– Deca ovde gladuju od svog rođenja. Neka su toliko neuhranjena da umru u prvih 24 sata pošto dobiju lekarsku pomoć.

Apeluje se na međunarodnu zajednicu da reaguje jer bi mogla nastati humanitarna katastrofa nezapamćenih razmera.


Izvor: Jutarnji.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline