Mala plava dobroćudna bića optuživali su za komunizam

Na današnji dan 1958. godine belgijski crtač Peyo izmislio je male plave likove i nazvao ih Štrumfovi. Nije se nadao da će u kratko vrijeme steći toliku popularnost i da će ih zavoljeti generacije djece

dd8c8df53c1b15a6e56e

Izmišljena mala bića plave boje – Štrumfovi – koja žive u kućama od gljiva negdje daleko u nekoj šumi prvi put su svjetlo dana ugledala na današnji dan 1958. godine. Glavni neprijatelj im je zli Gargamel kojemu pomaže mačak Azriel.

Do danas, skoro 60 godina od njihovog nastanka, Štrumfovi su stekli ogromnu popularnost. Procjenjuje se da je prodano više od 25,000,000 stripova o njima na 25 jezika, a snimljena su i nekoliko igrano-animiranih filmova.

O popularnosti najbolje govori podatak da se samo u godinu dana proda oko milijun DVD-ova o Štrumfovima.

Ispočetka nisu imali vlastiti strip nego su se pojavili kao epizodni likovi. Njihov tvorac belgijski crtač Pierre Culliford
Peyo vidjevši da je njihovo pojavljivanje izazvalo velik uspjeh uskoro napravio i zasebni strip posvećen samo ovim malim plavim dobroćudnim bićima

Mnogi danas misle da je riječ Štrumf nastala od njemačke riječi za čarapu (der Strumpf), ali za to nema dokaza. U Njemačkoj je čak naziv za Štrumfove – die Schlümpfe. Ime Štrumfovi zapravo nema neko smisleno značenje, nego je plod iznenadnog nadahnuća autora.

Naime, Peyo je bio po nacionalnosti Valonac (Valonija je južni dio Belgije, a u njoj se govori francuskim jezikom).

Ideja za riječ Štrumf (francuski Schtroumpf) došla je Peyu kad je jednom prilikom ručao na belgijskoj obali s kolegom i prijateljem Andréom Franquinom.

Prilikom jela Peyo je želio zamoliti da mu doda soljenku, no nije se mogao sjetiti riječi za nju.
Stoga je izlanuo: “Passe-moi… le schtroumpf!” (“Dodaj mi… Štrumf!”). Franquin mu je dodao soljenku i u šali rekao:

“Evo ti Štrumf, a kad završiš sa štrumfiranjem, vrati mi Štrumf!” Ostatak toga vikenda njih su dvojica navodno proveli šaleći se sa riječju Štrumf i njenim izvedenicama kojih se može napraviti mnogo (npr. štrumfirati, štrumfastično itd.)

Papa Štrumf je komunist?

Štrumpfovi vole jesti lišće sarsaparilla čije su bobice nazvali štrumpfbobice. U stripu se jeli samo lišće, a u crtiću
bobice.

Peyov sin izjavio je jednom prilikom da je njegov otac oduvijek bio fasciniran gnomima i goblinima kao i da je priču
smijestio u srednji vijek jer nije dobro crtao autmobile.

Prema jednoj teoriji štrumpfovsko selo je slika idealnog komunističkog društva čiji zagovornici to potkrepljuju tezom da veliki Štrumpf nosi crvenu odjeću, dok je njegov zakleti neprijatelj Gargamel, koji želi da ih pretvori u zlato, u stvari metafora za kapitalizam.

Najdublja jama u Nacionalnom parku Risnjak zove se Štrumpfova jama (-196 m) te se ubraja u deset najdubljih jama u Primorsko-goranskoj županiji.

Pogledajte video:

Izvor: 24sata.hr