MAHIROVA MAJKA PRED TV KAMERAMA O SMRTI SVOG SINA: Otkrila ono što su samo oni znali, da je…

Alisa Mahmutović, majka tragično stradalog Mahira Rakovca, večeras je prvi put u javnosti govorila o smrti svog sina. Gostujući u emisiji “Pošteno” Federalne televizije, Mahmutović je rekla kako ne želi sažaljenje, dodajući kako u ovom trenutku niko ne može razumjeti kako se ona osjeća.

Alisa_Mahmutovic-TV (1)

“Mahir je u kountinuitetu zadnje dvije godine verbalno, fizički i seksualno zlostavljan”, kazala je Alisa Mahmutović, navodeći kako se u slučaju njenog sina radi o nečemu što nadilazi obično vršnjačko nasilje, gdje postoje elementi krivičnog djela nad maloljetnom osobom.

Majka Mahira Rakovca rekla je da nije tačno da je njihov cilj zatvaranje škole koju je Mahir pohađao već istina o cijelom slučaju. Alisa je pojasnila da se kod direktora škole najavila prije godinu dana, ali da je nikada nije primio uz objašnjenje da je bio zauzet.

Rekla je da su očekivali saradnju Međunarodne osnovne škole, ali da se cijeli slučaj otkrio kad je već bilo kasno.

Na pitanje je li ranije bilo znakova zlostavljanja, Alisa je rekla da je Mahir dolazio s modricama, ali da se dječak povlačio u sebe iako su ga ona i njegov očuh pokušavali nagovoriti da govori o tome. Rapidno se mijenjao, bio je introvertan, povlačio se u sebe… Mahir je od svojih roditelja krio šta se dešava u školi.

Nastavnik geografije je prvi upozorio Alisu da bi dječaka trebalo zaštititi jer ga djeca verbalno maltretiraju nazivajući ga pogrdnim imenima, te da ga konstantno zlostavljaju. Ove navode je potvrdila i profesorica bosanskog jezika. Sve ovo se dešavalo 2014. godine. Roditelji su htjeli Mahira odmah ispisati iz škole, međutim, Mahir je htio da završi započeto polugodište.

Nakon napuštanja škole, Alisa tvrdi da je nastavljeno maltretiranje Mahira putem Facebooka i mobitela.

Što se tiče seksualnog zlostavljanja, roditelji su primijetili da se Mahir dugo zadržavao u toaletu i da troši dosta toaletnog papira. Međutim, ta dešavanja su tek kasnije povezali kada je Mahirov prijatelj nakon dženaze ispričao za seksualno zlostavljanje.

Alisa je rekla da se ne može halaliti onima koji i ne traže halala.

O slučaju su u emisiji govorili i Dubravko Lovrenović, te Azra Mujkić, majka Haruna Mujkića koji je prošle godine smrtno stradao u učionici Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” u Zenici.

SAOPĆENJE “BOSNA SEMA ODGOJNO OBRAZOVNE INSTITUCIJE” U POVODU SMRTI BIVŠEG UČENIKA MAHIRA RAKOVCA

International-School

– Bosna Sema odgojno obrazovne institucije ovim putem žele poslati saopćenje za medije, a povodom tragične smrti bivšeg učenika Međunarodne škole u Sarajevu, Mahira Rakovca – navodi PR Služba Bosna Sema obrazovnih institucija, u dopisu kojeg je potpisala Zejna Yesilyurt, Public Relations Officer/Bosna Sema Educational Institutions. Prenosimo…

Bosna Sema odgojno obrazovne institucije ovim putem izražavaju svoju sućut i suosjećanje sa porodicom tragično preminulog a bivšeg učenika naše škole – Mahira Rakovca. Posebnu sućut i suosjećanje upućujemo porodici malog Mahira koji na našu veliku žalost više nije sa nama. Kako su Bosna Sema odgojno obrazovne institucije i ustanove kojima je primarna funkcija odgoj i obrazovanje smatramo da od 1996. godine od kada i aktivno djelujemo u Bosni i Hercegovini činimo mnogo na promociji odgoja i obrazovanja generacija mladih i uspješnih ljudi koji su ujedno bili ili jesu naši polaznici.

Kako djelujemo na širem prostoru Bosne i Hercegovine primarno smo usmjereni i na očuvanje historijskog ali i kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine te promociju Bosne i Hercegovine kroz direktni obrazovni porces kojeg pohađaju ne samo učenici iz Bosne i Hercegovine nego i iz cijelog svijeta.

Tim više smo dužni da poštujemo sve zakone i pravilnike Bosne i Hercegovine kako kroz realizaciju odobrenih nastavnih planova i programa tako i kroz direktno poštovanje Ugovora o osnivanju Bosna Sema obrazovnih institucija koje čine predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, fakulteti i univerziteti u kojima se provodi nastavni plan propisan zakonima pisanim u BiH.

Zbog svega navedenog smo duboko potreseni nemilim događajima koji su se kako navode mediji desili unutar školskog kompleksa. Vrata naših obrazovnih institucija su otvorena za svaku vrstu saradnje sa institucijama koje rade na rasvjetljavanju ovog nemilog događaja.

Svi podaci koje bi eventualno bili potrebni za efikasniju i ažurniju istragu su dostpuni po zahtjevu istražnih organa, bilo da se radi o pojedinačnim detaljima ili pisanoj korespodenciji koju evidentiramo i arhiviramo.
Bosna Sema odgojno obrazovne institucije će u narednom periodu dati punu podršku istražnim organima kako bi se što prije i efikasnije kaznili počinitelji u skladu sa finalnim rezultatima istrage.

Ukoliko rezultati finalne istrage budu upućivali na polaznike ili uposlenike odgojno obrazovnih institucija Bosna Sema, spremni smo najstrožije kazniti počinitelje te sve podatke vezano za konkretan slučaj predati primarno istražnim organima a nakon toga uputiti i javnu osudu kako bi se dodatno počinitelji diskreditirali i trajno osudili na najstroži mogući način.

PR Služba Bosna Sema obrazovnih institucija

Izvor: Oslobođenje