MAGISTRIRAO U 80. GODINI: Penzioner ima četiri indeksa i tri fakultetske diplome

Dušan Pejin (80) iz Čonoplje, nadomak Sombora, može da se pohvali sa čak četiri indeksa i tri diplome Poljoprivrednog fakulteta: osnovnih studija, postdiplomskih, master i magistarskih studija.

Ovu posljednju u nizu diplomu dodao je na policu prije nepunu godinu dana kada je na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu odbranio rad na temu “Ishrana krava muzara povećanim nivoima suhih rezanaca šećerne repe”.

On je rad odbranio pred komisijom u kojoj je bio i njegov mentor inače rođen 11 godina nakon upisa Pejina na fakultet.

Pejin je prvu diplomu stekao još 1963. na Poljoprivrednom fakultetu, a nauci se revnosno posvetio poslije penzionisanja – 1993.

Vitalni Čonopljanin prelomio je povratak nauci kad je osnovao privatnu firmu za projektovanje poljoprivrednih objekata i njihovu sanitarnu zaštitu. Tada su mu rekli da treba da zaposli inženjera zaštite bilja.

Njemu to nije predstavljao problem, već izazov

Tako je upisao master studije iz ove oblasti, a master rad na temu “Štetni insekti i glodari na krmnim kulturama Bačke” odbranio je 2012. godine, sa desetkom.

– Na njemu sam radio 500 dana, i za to vrijeme svaki dan sam jeo po jednu čokoladu sa lješnicima. Ukupno sam za to vrijeme pojeo 50 kilograma moje omiljene čokolade. Zatim sam odlučio da uradim magistarski rad i da dokažem da rezanci repe mogu da zamene kukuruz u ishrani krava muzara, kada je njegova cijena visoka – pojašnjava Pejin.

I njegov sin Dušan takođe je završio master studije na temu zaštite bilja.

Ne samo da Pejin nikada nije odustao od usavršavanja i obrazovanja, već je i vlasnik više prestižnih priznanja i nagrada za inovacije.

Najznačajnija mu je nagrada za “Ekološku kutiju za uništavanje pacova koji održavaju vrstu”. Za ovaj patent Savez pronalazača Srbije dodelio mu je Srebrnu medalju. Na izložbi pronalazaka na Međunarodnom sajmu preduzetništva “Biznis baza 2007” u Beogradu dobio je nagradu “Mihajlo Pupin”, a na Međunarodnom sajmu pčelarstva u Somboru 2005. godine osvojio je prvo mjesto.

Stariji od najstarijeg studenta

Najstariji redovni studenti u Srbiji imaju od 56 do 62 godine. Jedna od njih, Svetlana Vnučec, ima 62 godine i na četvrtoj je godini Fakulteta muzičkih umjetnosti u Beogradu. Svetlana je i jedan od najupornijih studenata. Na FMU, gde je prvi put kročila sedamdesetih, ovo joj je treći indeks i uskoro će diplomirati.

Zbog majke učiteljice zavolio knjigu

Za svoju ljubav prema knjizi, nauci, inovativnom radu, kaže, zaslužna je njegova majka Anica, koja je bila učiteljica.

– Kad sam bio dijete, u bioskop sam mogao da idem samo pod uslovom da joj prepričam svaki film koji sam gledao. A kada je trebalo da naučim pjesmicu napamet, morao sam da je napišem, a ne da je recitujem. Možda mi zato nije teško učenje, memorisanje, razmišljanje. To je bio njen način vaspitanja – priča Pejin.

Izvor: novi.ba