Loša vijest za vlasnike vozila: Vlasnike vozila u BiH od aprila očekuje novi udarac po džepu

Građani BiH će, po svemu sudeći, već od aprila imati skuplje gorivo na benzinskim pumpama za minimalno 15 feninga po litri. Ovo će biti posljedica dogovora unutar Fiskalnog vijeća BiH koje se u utorak suglasilo o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojima se predviđa povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož ulje.

Prošle godine u Parlamentu BiH nije prošao prijedlog da se akcize povećaju za 15 feninga, ali političari sada, pritisnuti MMF-om, žele usvojiti ovo povećanje.

S povećanjem akciza na gorivo od minimalno 15 feninga, BiH će stati rame uz rame po cijeni goriva sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom i ostalim zemljama regije. Do sada je u BiH gorivo bilo jeftinije nego u ostalim zemljama u regiji, i to u prosjeku od nekih 30 feninga.

Ovakvom odlukom Fiskalnog vijeća BiH mnogo je nezadovoljnih, i u BiH, i u RS, od poljoprivrednika do građana koji ovo smatraju skandaloznim!

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS, kaže za “Novosti” da ova grupacija ne podržava uvođenje dodatnih akciza na promet nafte i naftnih derivata, jer će to značiti dodatno opterećenje na životni standard građana i smanjenje prometa goriva na benzinskim pumpama u RS.

– S obzirom na to da je predviđeno da povećanje akciza bude na razini 0,15 KM po litri goriva, to će značiti i povećanje cijena goriva u tolikom iznosu, ukoliko prijedlog dobije podršku Parlamenta BiH – ističe Berak.

On dodaje da distributeri nafte i naftnih derivata u RS formiraju manju maržu od onih u regiji, ali ukoliko akciza bude povećana, država BiH bi u tom slučaju ubirala oko 1 KM po svakoj litri goriva.

Gorivo će da poskupi u BiH ukoliko političari to izglasaju u Parlamentu, ali zasad niko od zastupnika iz Parlamenta BiH ne zna kada će to tačno biti.

Borislav Bojić, zastupnik SDS, kaže za kako je ova stranka i ranije bila protiv povećanja akciza i da je sada sve na SNSD-u i tome hoće li oni uopće doći na sjednicu Parlamenta i hoće li sjednica biti održana.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH, kaže da SNSD još nije odlučio hoće li nazočiti sjednici 23. ožujka kad bi ovo pitanje trebalo biti na dnevnom redu, zbog ranijih poteza Bakira Izetbegovića.

– Pošto je Vlada RS dala podršku izmjenama zakona, SNSD podržava ove izmjene – poručila je Majkićeva.

Dragutin Bošković, predsednik Pokreta potrošača RS, kaže kako je povećanje akciza još jedan udar na novčanike građana.

– Neće se samo povećati cijena goriva, već i mnoge druge cijene, poput gradskog prevoza ili određenih namirnica, gdje gorivo igra glavnu ulogu u prijevozu ili proizvodnji – kaže Bošković.

Poljoprivrednici Republike Srpske protiv su odluke o povećanju akciza na gorivo. Oni tvrde da se ovim još više uništavaju poljoprivrednici. Otvorenim pismom obratili su se Vladi RS, u kojem navode da kad god treba “opljačkati” seljaka, političari postignu punu suglasnost za jedan sat.

Izvor: Novosti