LIJEČNICI DVA PUTA PORODILI ISTU BEBU: O ovom pothvatu bruji cijeli svijet medicine!

Margaret Boemer išla je na rutinski pregled ultrazvukom u 16.-om tjednu trudnoće kada je doznala da je njezina trudnoća daleko od rutinske, piše CNN.

beba-656x365

“Vidjeli su nešto na ultrazvuku, liječnik je došao i rekao nam da nešto ozbiljno nije u redu s našim djetetom i da ima sacrococcygeal teratom”, ispričala je Margaret kojoj je ovo bila treća trudnoća. “I to je bilo vrlo šokantno i zastrašujuće, nismo znali što ta duga riječ znači, ni što bi nam takva dijagnoza mogla donijeti”, kaže.

Sacrococcygeal teratom je tumor koji se razvija prije rođenja djeteta i raste od bebine trtice. “Ovo je najčešći tumor koji viđamo kod novorođenčadi”, kaže doktor Darrell Cass, jedan od direktora teksaškog dječjeg centra i profesor kirurgije, pedijatrije, opstetricije i ginekologije na medicinskom fakultetu Sveučilišta Baylor. “Ipak, iako ga najčešće vidimo, to je još uvijek prilično rijetko”, kaže.

Već je izgubila jednu bebu

Ovakav oblik tumora češći je kod djevojčica nego kod dječaka, a pojavljuje se na jednom od 35 tisuća rođene djece. Nažalost, vijest da njezina beba ima ovaj rijetki tumor nije bila prva loša vijest u vezi trudnoće Margaret Boemer. Ona je zapravo bila trudna s blizancima, ali je izgubila jednu bebu još prije nego je ušla u drugo tromjesečje trudnoće.

“Neki od ovih tumora se dobro podnose, tako da ga fetus ima i može se roditi s tim, a nakon toga ga izvadimo”, rekao je Cass. No dodaje i da često tumor može prouzročiti probleme s protokom krvi. Cass je objasnio da se tumor pokušava razvijati hraneći se istim protocima krvi kojim se hrani i dijete, stoga jedno drugome postaju konkurencija.

Tumor je sve više rastao

“U nekim slučajevima, tumor pobjeđuje i srce jednostavno ne može držati korak, stoga beba umre”, kaže Cass. Tumor koji je imalo Margaretino dijete svakoga je dana rapidno rastao pa je fetus postajao sve bolesniji. Nešto se stoga moralo napraviti.

Iako su je drugi liječnici savjetovali da prekine trudnoću, Cass i njegov tim dali su Margaret još jednu mogućnost: fetalnu operaciju. Ova opcija, međutim, nije bila nimalo jednostavna. Što je još gore, šanse da će njena beba preživjeti bile su katastrofalne.

“LynLee nije imala puno šansi”, rekao je Boemer. “U 23. tjednu trudnoće, bebi je počelo otkazivati srce, tako da je izbor bio pustiti da tumor prekrije njeno tijelo ili joj dati šansu za život”

Hitna operacija fetusa

Margaret je bila trudna 23 tjedna i 5 dana kada je došlo do hitne operacije fetusa. U to doba tumor je bio gotovo veći od fetusa. Operacija je trajala pet sati. “Dio na fetusu radili smo jako, jako brzo”, priča doktor Cass. No, dosta vremena je trajalo otvaranje maternice.

“Ne želimo ugroziti majčino zdravlje”, kaže Cass, stoga su bili vrlo oprezni. Tijekom operacije, srce djevojčice je jako usporilo, gotovo se zaustavilo. Plod je zapravo bio potpuno vani i to su prilično dramatični trenuci. Kirurški tim na kraju je uspio ukloniti većinu tumora. Kad je sve bilo gotovo, vratili su LynLee natrag u maternicu i zašili maternicu. “To je neka vrsta čuda da možete tako otvoriti maternicu i vratiti sve natrag, da sve to funkcionira”, rekao je Cass.

Beba je sada potpuno zdrava

Margaret je do kraja trudnoće bila na strogom mirovanju. Unatoč boli koju je osjećala, uspjela je izdržati do termina, još 12 tjedana od operacije i na kraju je 6. lipnja rodila djevojčicu.

Beba je bila sitna, imala je svega 2,5 kilograma na porođaju, s bebom je sve bilo u redu. Nekoliko dana nakon rođenja liječnici su je ponovo operirali kako bi uklonili dijelove tumora do kojih nisu mogli doći tijekom prve operacije. Nekoliko tjedana kasnije, beba je puštena kući.

Doktor Cass kaže da je djevojčica sada potpuno zdrava. Sve operacije bile su skroz uspješne. “Mislim da sada ima oko 7 kilograma”, kaže doktor Cass. Za Margaret je ovo sve bilo vrlo teško razdoblje, i fizički i psihički. No, gledajući svoju bebu kako se smješka sa svojim sestrama zaključuje: “Vrijedilo je svake boli.”

Izvor: telegram.hr