Klupko o ARAPSKIM KUPOVINAMA u BiH se odmotava, a sve je počelo hapšenjem…Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine nastavila je akciju kodnog naziva “Nekretnine” kojoj je cilj provjera kupnje nekretnina na području cijele države, potvrdio je Feni direktor te službe Slobodan Ujić.

arapi-bih-696x456

Akcija je počela ranije, ali javnost o tome nije informirana zbog složenosti, a predstavnici Službe će s informacijama izaći sredinom sljedeće sedmice.


Za sada je poznato da se vrše provjere više od 700 pravnih subjekata i nekoliko turističkih naselja. Ujić je istaknuo da je akcija u sklopu redovitih aktivnosti koje Služba provodi te da je sada obuhvaćen teritorij cijele države.

Zemljišta koja kupuju Arapi i izgradnja naselja na nekoliko lokacija u BiH već mjesecima su jedna od glavnih tema u domaćoj javnosti. Iako se već duže vrijeme pretpostavlja kako se ovi procesi događaju izvan zakonskih okvira, reakcije istražnih agencija i tijela nije bilo sve do prije nekoliko sedmica kada je uhapšena grupa ljudi koje je predvodio Alija Delimustafić, a koji su, prema navodima istražnih tijela, kupovali napuštene stanove na području Sarajeva i prodavali ih arapskim državljanima. Navodno su pomoć u ovim procesima imali i unutar pravosudnih tijela, tako da je prilikom hapšenja privedeno i nekoliko advokata i službenika institucija.

I ovi događaji nisu vezani samo uz područje Bosne. Aarapski kupci ili njihovi sarajevski agenti za nekretnine na području Mostara i Hercegovine nude velike svote novca. Ne kupuju samo kuće i stanove, nego traže i zemljišta na području između Mostara i Čapljine ili pak Mostara i Čitluka.

Prema istim izvorima, osobe arapskog porijekla kupile su veće površine zemljišta u okolici Ravnog, tačnije na Ivanici, ali još uvijek nije poznato jesu li i ove transakcije pod istragom domaćih institucija.


Izvor: Večernji list BiHPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline