KISELA VODA – UBICA ZDRAVLJA: Mineralna voda sadrži čak 11 puta više opasnih supstanci od one iz česmePrekomerno konzumiranje kisele vode može oštetiti bubrege i pogoršati postojeće probleme sa visokim krvnim pritiskom.

Mineralna voda se sve češće koristi kao zdravija alternativa prekomerno zaslađenim gaziranim pićima. Pije se sama ili se meša sa vinom, ali u prevelikim količinama ona ipak može naštetiti zdravlju, tvrde britanski naučnici. Oni su analizirali desetak različitih vrsta najpopularnijih evropskih gaziranih mineralnih voda i zaključili da one u proseku sadrže od dva do čak 11 puta veće količine soli u odnosu na takozvanu “česmovaču”.

Naučnici su upozorili da redovno i prekomerno konzumiranje ovakve vode može uzrokovati probleme sa bubrezima, pogoršati visok krvni pritisak i povećati rizik od moždanog i srčanog udara.

“Ako pijete više od jednog litra mineralne vode dnevno, mogli biste ozbiljno ugroziti svoje zdravlje, dok povremeno konzumiranje ne predstavlja problem”, kaže nutricionistica Sonja Pombo.

Ipak, stručnjaci savetuju da ljudi sa visokim krvnim pritiskom generalno treba da izbegavaju kiselu vodu.


Izvor: kurir.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...