KAKO VAM SE SVIĐA OVA IDEJA: Osnovci će morati da nose uniforme?!Osnovci bi uniforme mogli da počnu da nose već od naredne godine. Specijalni savjetnik ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Dragana Milovanović izjavila je da bi već od naredne školske godine uniforma mogla da postane obavezna za učenike osnovnih škola u Srbiji.

Ona je za nedjeljno izdanje Večernjih novosti izjavila da ta novina zavisi od toga kada će biti usvojene izmjene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i Zakona o osnovnoj školi.

“Razmišlja se o dva modela – da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine ili da roditelji kupe uniforme. Bilo bi potrebno da svako dijete ima po dvije ljetnje i dvije zimske uniforme”, rekla je Milovanović.

Prema njenim riječima, korist od uvođenja uniformi nije samo brisanje socijalnih razlika, već i smanjenje vršnjačkog nasilja, jer su istraživanja pokazala da se nošenjem uniformi jača osjećaj pripadnosti školskom kolektivu.

Resorno Ministarstvo je zbog te ideje već poslalo instrukcije školama za sprovođenje ankete da li su za uvođenje uniforme.


Izvor: Novosti.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...