Kako odgajiti ANANAS u saksiji: Unesite egzotiku u vaš dom…Jeste li ikad razmišljali o tome da u svom domu posadite ni manje ni više tropsko voće kao što je ananas? To je mnogo jednostavnije nego što vi možda mislite.

ananas-6

Ananas možete uzgojiti kao sobnu biljku od vrha svježega ploda.

Da biste posadili ananas nije vam potrebno neko posebno sjeme, treba vam samo obični ananas koji ste kupili u prodavnici i da pratite sljedeća uputstva.

Kad ste kupili ananas i doneli ga kući, otkinite zeleni vrhi i to tako da ga jednostavno okrenete rukom. Nakon toga nožem odrežite mesnati dio i skinite prvi sloj malih smeđkastih listova koji se nalaze pri samom dnu.

ananas-1

Zatim skinite i prvi sloj manjih zelenih listova sve dok vam se ne pojavi smeđe suho korjenje. Ogulite još jedan sloj listova da bude vidljivo što više korjenčića.

ananas-2

Nakon toga ananas stavite u čašu vode, ali da u vodi bude samo vrh.

Čašu postavite na prozor gdje dopire dosta sunčeve svjetlosti i čekajte da se pojave klice što bi trebalo da potraje nekoliko nedelja. Ako bude potrebno skinite još koji sloj zelenih listova u međuvremenu.

ananas-3

Sačekajte dok se pojave prve klice.

ananas-4

Kad su se pojavile klice, ananas posadite u saksiju sa zemljom.

ananas-5

Saksiju stavite na dobro osunčano mjesto i zalivajte otprilike jednom nedeljno. Ako vidite da je zemlja jako suha, zalivajte i češće.

Treba da znate da će možda proći dosta vremena (godina, dvije) dok uberete svoj prvi plod koji neće biti ni blizu veličine onoga koji kupujete u prodavnici, ali koji će biti mnogo ukusnije od kupovnog.

A do tada ćete imati divnu ukrasnu biljku u svom domu.


Izvor: uspesnazenaPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline