Kako bi STVARNO vaša vagina TREBALA MIRISATI

Ako ste očekivali odgovor u maniri ‘trebala bi mirisati na …’, morat ćemo vas razočarati. Poželjan i zdrav miris vagine nije jednostavno opisati, budući da svaka vagina ima sebi svojstven miris koji ovisi o kombinaciji bakterija svojstvenih vašoj vagini.

571e0edf-9814-4032-8348-342e0a0a0a6c-vagina-690x480

No, iako je miris vagine kompleksna tema, neke smjernice ipak postoje.

Tako je idealna pH vrijednost vagine 4.5, a što bi značilo da je vagina po prirodi malčice kiselija od neutralne pH vrijednosti, pa je normalno da je i miris vagine delikatno kiselkast. Dr. Heather Rupe istaknula je na svom blogu kako je normalno da se miris vagine osjeti s udaljenosti od tridesetak centimetara. Da, tridesetak!

Miris vaše vagine, osim od bakterija koje su prisutne, ovisi i od vaše prehrane, pa bi mogao biti nešto izraženiji jedete li aromatičnije i začinjenije namirnice.

No, kada je miris u pitanju, u dva biste slučaja trebali biti oprezni i posjetiti ginekologa, a to je osjetite li miris koji podsjeća na miris ribe i koji može biti pokazatelj bakterijske infekcije te općenito neugodan miris koji u nekim slučajevima može čak biti posljedica ostataka sitnih čestica tampona zaostalih u vašoj vagini.

Bilo kako bilo, osjetite li miris koji ne neobičan, nelagodan i/ili preintenzivan, nemojte odgađati posjet liječniku!

Izvor: novi.ba