JESTE SPREMNI NA ŠOK? Objavljena točna prognoza za ljeto – BALKAN SE CRVENI

Ovo će biti druga godina zaredom s vrućim ljetom koje će s vremena na vrijeme biti nepodnošljivo, navodi se u prognozi.

tzer

Tijekom ljetnih mjeseci oluje će donositi povremena osvježenja u zapadnoj i sjevernoj Europi, dok će se južni dio Starog kontinenta, ponajprije Italija i južni Balkan, znojiti ponajprije tijekom srpnja i kolovoza.

“Vrućina na južnom dijelu Balkanskog poluotoka može rezultirati i najtoplijem ljetom u posljednjih nekoliko godina.”, navodi meteorolog Alan Reppert.

Ipak, ljeto pred nama neće donijeti toliko puno vrućih dana kao prošle godine.

No, mučit će nas neke druge brige. Kako navode, području Italije, Grčkoj te južnom Balkanu prijeti suša te povećan rizik od nestašice vode. U kombinaciji to dvoje, očekuju se i lošiji prinosi poljoprivrednih kultura i brojni požari.

Najveći rizik će biti u srpnju i kolovozu, kada će biti izrazito sušno, pa, upozoravaju, u tom razdoblju i munje mogu izazvati i pokoji požar.

“Ovo će biti druga godina zaredom s vrućim ljetom koje će s vremena na vrijeme biti nepodnošljivo”, navodi se u prognozi AccuWeathera.

Na Mediteranu ipak malo ugodnije

Što se tiče drugih mediteranskih zemalja koje se ljeti preže na temperaturama većim i od 40 stupnjeva, Reppert zaključuje da će i tamo biti vruće, ali ipak ugodnije u odnosu na prošlo ljeto.

Sve u svemu, čeka nas ljeto s gotovo normalnim temperaturama i oborinama od Španjolske do Portugala. Iako će biti vruće, bit će ipak manje vrelo u odnosu na prošlu godinu, kada je, podsjeća, Madrid čak 72 dana mjerio temperature od 32 stupnja Celzijeva i više.

Ciklone sa svježim zrakom najčešće će stizati u centralnu i zapadnu Europu i donositi oluje i poplave, a tako željenu kišu donosit će i na područjima od Austrije do sjeverne Rumunjske i Moldavije.

I u Hrvatskoj manje izrazito vrućih dana

Prema dugoročnoj prognozi koji je objavio RTL, Hrvatsku očekuje iznadprosječno vruće ljeto, no ukupan broj vrućih dana trebao bi biti manji od prošlogodišnjeg kada smo imali četiri jaka toplinska vala i ukupno 26 vrlo vrućih dana. Ove godine očekuje ih se oko 20, a riječ je o danima kada su temperature više od 32 stupnja Celzijevih.

Očekuje nas suho, no ne presuho vrijeme, najizraženije će biti u kolovozu. Kiše će ponegdje biti i upola manje nego što je to uobičajeno.

Izvor: net.hr