JEDNOSTAVNO JE: Evo kako da uzgojite PARADAJZ na terasi, plodove ćete brati cijelo ljeto…

Svi smo svjedoci sve skuplje i skuplje hrane na tržištu, a o njenom kvalitetu nemamo puno dobrih riječi. Možda je vrijeme da razmislite o sopstvenom vrtu.

I ne, ne treba vam polje u kojem ćete saditi svoje voće i povrće, nego će vam poslužiti i balkon ako imate volje i truda.

Da bi vam plodovi na balkonu uspjeli, balkon ne bi trebalo da gleda na sjever, a najbolje je saditi na južnom balkonu.

U teglama vam može uspjevati puno povrća i voća. Možete posaditi jagode, ribizl, paradajz, paprike, blitvu, salatu, mahune, krastavce, mandarine, bosiljak, ruzmarin, timijan, čili i još mnogo toga. Ako ste početnik najbolje je da počnete s jagodama jer one nisu zahtjevne, samo ih je bitno redovno zalivati.

Najbolje je saditi u plastičnim posudama, jer one neće upijati vodu koja treba biti namjenjena za paradajz.

Želite li imati paradajz s sopstvenog balkona, bitno je da vaš balkon ima samo dovoljno sunca i moći ćete brati plodove cijelo ljeto. Najbolje je na balkonu posaditi sortu Minibel koja će izrasti do 30 cm. Sadite u duboki, plastični lonac.

Posudu u koju ćete posaditi paradajz napunite zemljom i kompostom, a kada biljka počne rasti, zabodite u nju drveni kolac i privežite je. Kako bi paradajz imala što bolji urod, morate je povremeno nadohranjivati, otprilike jednom mjesečno.

Paradajz je dobro prvi puta prihraniti kada se razviju prvi plodovi, a kada počnu zreti vrijeme je za drugo prihranjivanje. Kvalitetni organski kompost će biti najbolji za to. Dozrele plodove je najbolje rezati makazama i to rano ujutro ili uveče.

Izvor: savjetnica.com