“Jednako se volimo i nakon 60 godina, sve zajedno radimo”Katarina (77) i Stjepan (84) Blažeković iz Zrinske, sela podno Bilogore kažu kako ih jedino smrt može rastaviti. Žive skromno, ali ljubavi u njihovoj kući ne nedostaje.

thumb460_86714_1zena


Danas je sve teže naći parove poput Katarine (77) i Stjepana (84) Blažekovića iz Zrinske, sela podno Bilogore, koji i nakon 60 godina braka djeluju skladno i, kako kažu, jedino ih smrt može rastaviti. Žive skromno, ali ljubavi ne nedostaje. Kad bi se braku od šest desetljeća pribrojile i godine koje su proveli na “distanci”, ali dijeleći emocije, onda bi mogli još nekoliko godina nanizati u ogrlicu njihove ljubavi.

Naime, oni su, kako je rekao Stjepan, živjeli u susjednim selima, ali ih je dijelilo samo nekoliko kuća pa su poglede nježnosti kriomice razmjenjivali pred crkvom ili na zimskom čijanju perja i komušanju kukuruza.

– Katarina je mlađa od mene sedam godina i ja sam se zagledao u nju dok je još bila maloljetna. No tada su djevojke uvijek bile u pratnji majki i teško se moglo stupiti u kontakt. Tu i tamo smo ponekad kriomice razmijenili po koju riječ. Više je to bila ljubav na daljinu – govori Stjepan, dok ga Katarina pozorno sluša milujući ga pogledom. Katarina smiješkom potvrđuje svaku suprugovu riječ.

Dodajući kako je bila najmlađa kći, nije još bila punoljetna kad se odlučila za Stjepana, unatoč roditeljskom odgovaranju da je sa 17 godina tek na pragu života. Ni Stjepan se nije dvoumio te je nakon što je izabranica njegova srca napunila 17 godina , zajedno s ocem i stricem otišao u kuću Katarininih.

– Navečer smo nas trojica došli u prošnju. Glavnu riječ su vodili njezini roditelji, moj otac i stric, a ja iako sam imao 24 godine, imao sam ‘sporednu’ ulogu – pojašnjava tadašnje običaje Stjepan. Kad su roditelji vidjeli da je Katarina odlučna, dali su svoj pristanak.

– Mi se i danas volimo. Kao i prije, uvijek sve zajedno radimo. Doduše, puno manje nego prije jer godine čine svoje, ali nas, što je najvažnije, zdravlje još dobro služi – zaključuje Katarina.


Izvor: 24sata.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...