JAKO OPASNO: 13 vrsta glavobolja zbog kojih SMJESTA morate doktoru!

Glavobolje najčešće nisu znak ozbiljnih oboljenja. No, ponekad je upravo glavobolja prvi, jedini ili vodeći znak težih bolesti stoga je iznimno važno prepoznati simptome i pravovremeno se obratiti liječniku.

moc5bedani-udar-glavobolja

Iako postoji više od 200 vrsta glavobolja, ukoliko imate jednu od ovih 13, smjesta posjetite doktora.

1. Zdravi ste, a pojavila se iznenadna i jaka glavobolja

Ovakva glavobolja može biti znak spontanog krvarenja unutar lubanje uslijed pucanja aneurizme. Ukoliko liječnik posumnja na ovu dijagnozu, upitit će vas na hitne pretrage, nakon čega može uslijediti i kirurško liječenje.

2. Glavobolja koju ste osjetili prvi put u životu

Svaka ‘novonastala’ glavobolja, kakvu ranije niste iskusili, zahtjeva konzultaciju s liječnikom. Ovo se osobito odnosi na glavobolje čiji se nastnak ne može objasniti, jer ih nije uzrokovao umor, stres, ozljede niti bilo koje drugo stanje koje bi se eventualno mogla povezati s njezinim nastankom. Na liječnicima je, potom, da procjene glavobolju i donesu odluku o eventualnim dodatnim ispitivanjima i liječenju.

3. Glavobolja koja se bitno razlikuje po jačini i/ili intenzitetu u odnosu na glavobolje kakve inače imate

Svaka promjena karakteristika glavobolje kakvu osobe već prepoznaju, zahtjeva određenu mjeru opreza. Odprije prisutna sklonost glavobolji ne smije vas zavarati, jer promjena osnovnih karakteristika glavobolje može biti uzrokovana ozbiljnim oboljenjima, kao što su krvarenje unutar lubanje ili tumori mozga.

4. Glavobolja koja uzrokuje smetnje u govoru, otežano pokretanje ruke ili noge, poremećaj ravnoteže, slabiji vid, konfuzija ili gubitak pamćenja

Ovakvi simptomi, udruženi s glavoboljom, jasno ukazuju na oštećenje mozga, najčešće kao posljedicu tumora, krvarenja ili infarkta. Smjesta se morate obratiti liječniku.

5. Glavobolja praćena povišenom temperaturom, kočenjem vrata, mučninom i povraćanjem

Ovo je najčešće znak meningitisa, bolesti koja zahtjeva dijagnostiku i liječenje.

6. Glavobolja koja je sve snažnija tijekom 24 sata

Praktično svaka glavobolja, bez obzira na početnu jačinu, s vremenom slabi, ili se barem ne pojačava, odnosno da u periodu svog trajanja ima faze s jačim i slabijim intenzitetom. Kontinuirano pojačavanje glavobolje u višesatnom periodu može ukazivati na razvoj nekog unutarlubanjskog procesa koji zahtjeva liječničku intervenciju.

7. Glavobolja koja nastaje nakon ozljede glave

Nakon ozljede glave, glavobolja je relativno česta pojava koja ne mora, a najčešće i nije, povezana s ozbiljnijim oštećenjima mozga. Međutim, kod ozljeda glave, čak i manjih, ponekad mogu nastati ozbiljnija oštećenja, kao što su nagnječenje mozga, prijelom lubanje ili krvarenje unutar lubanje. Glavobolja može biti prvi znak ovakvih komplikacija. Zbog toga svaka glavobolja nakon ozljede glave zahtijeva oprez, pa se preporučuje preventivni odlazak liječniku.

8. Izrazito jaka glavobolja ‘u jednom oku’ i oko njega, praćena crvenilom oka

Ovakva glavobolja može biti znak vaskularne malformacije, kao što je aneurizma karotidne arterije (jedna od glavnih arterija koja ‘hrani’ mozak) ili karotiko-kavernozna fistula. Zato se preporuča liječnički pregled, piše portal Bol.rs.

9. Glavobolja koja se prvi put javlja nakon 50. godine života

Svaka glavobolja koja se prvi put javlja u kasnijoj životnoj dobi zahtijeva posebnu pažnju, jer postoji relativno velika opasnost da je uzrokovana oboljenjima, kao što su krvarenje u mozgu, infarkt, tumori, upale…

10. Glavobolja koja se javlja kod ljudi oboljelih od karcinoma

U ovakvim situacijama, glavobolja uvijek indicira realnu sumnju na nastanak moždanih metastaza. Zato se treba obavezno obratiti liječniku.

11. Glavobolja koja traje duže od 72 sata

Pojedine dobroćudne glavobolje, kao što je migrena, traju do 72 sata, a u rijetkim situcijama i duže. Međutim, svaka kontinuirana, dugotrajna glavobolja, koja izlazi iz uobičajenih okvira, uvijek zahtijeva dodatni oprez, jer tako dugotrajna bol upozorava na sekundarnu glavobolju, koja je u stvari simptom nekog drugog, ponekad i vrlo ozbiljnog oboljenja.

12. Glavobolja koja se pojačava ujutro

Jake, jutarnje glavobolje, posebno ukoliko su praćene osjećajem mučnine i nagonom za povraćanjem, mogu ukazati na povećanje pritiska u glavi, što može biti posljedica tumora ili drugih oboljenja mozga.

13. Česta glavobolja, koja se ne može kontrolirati uobičajenim lijekovima protiv bolova

Iako najčešće nije znak nekih ozbiljnijih oboljenja, potrebno je obratiti se liječniku koji će to čno utvrditi o kakvoj glavobolji je riječ i propisati odgovarajuću terapiju, kojom će bolove staviti pod kontrolu.

Izvor: net.hr