JAD I TUGA: PETOČLANA PORODICA IZ ZAVIDOVIĆA ŽIVI U LEGLU ZMIJA…

Trošna kuća, voda u prizemlju, ispod crijepa zmije…. Porodica Bošnjaković iz Zavidovića svaki dan živi u strahu. Teška situacija u kojoj niko nije zaposlen dovela je do toga da bračni par Bošnjaković, zajedno sa troje djece, živi na rubu egzistencije i to u kući koja se bukvalno raspada, i u koju su se nastanile zmije.

57a1f420-13d0-4f5b-bd25-5be80a0a0a6c-img-0007

“Noću mi djeca ne smiju zaspati, po cijelu noć čujemo neke životinje koje nam žive ispod krova, ne smijemo ništa ni dirati da ih otjeramo jer je kuća u takvom stanju da nas je strah da se ne sruši. Nekoliko puta je dolazilo i do spoja zbog čega je kuća gorjela 3 puta” – priča Edina Bošnjaković za Novi.ba.

Edina je, kako kaže, nekoliko puta vidjela zmije u dvorištu kuće, ali i u kući.

“Slučajno sam ugledala zmiju, bilo je u njoj sigurno metar i pol… Sva sreća pa sam je na vrijeme vidjela i da se djeci ništa nije desilo. Pitanje je koliko ih ima kada ih svaki dan viđamo i ubijamo. Djeca se plaše, ali šta ću ja… Pokušao je komšija da ih istrijebi, ali da bi se to uspjelo, kuća bi se morala srušiti jer je previše stara, a gdje bismo onda živjeli?”

57a1f489-983c-4213-820b-5cba0a0a0a6c-img-0009

S obzirom da je kuća starije gradnje, zmije su najvjerovatnije položile jaja uz samu kuću ili možda čak na tavanu, priča ona. “Svi znamo da su zmijama idealni uvjeti i najbolja utočišta temelji, zidovi i tavani. S obzirom da su topliji dani, uslovi za njihov rast su ovdje idealni jer se pored kuće nalaze livade sa velikom travom koje su pogodne za inkubaciju jaja, ali i za hibernaciju zmija” – priča Edina.

Jedno je sigurno, ova kuća nije pogodna za življenje i čini je opasnim okruženjem, naročito za malu djecu.

I da situacija bude još gora ni Edina, a ni njen suprug nisu zaposleni. Kako i sami kažu, jedva preživljavaju, a u pomoć im često pritekne humanitarno udruženje “Dobročinstvo, humanost i darežljivost” iz Zavidovića.

Ukoliko neko želi da pomogne ovoj petočlanoj porodici može to učiniti tako što će ih direktno kontaktirati na sljedeći broj telefon + 387 062 707 590.

Izvor: novi.ba