Iza vrata ove jezive kuće PRAVE SE KINDER JAJA: Kad vidite kako, nikad ih više nećete kupiti

Deca u Rumuniji, od kojih neka imaju samo šest godina, izrađuju igračke za Kinder jaja po satnici od mizernih 22 centa.

kinder-jaja-vrata-620x350

Siromašne rumunske porodice rade i po 13 sati na dan, pažljivo slažući minijaturne plastične igračke koje dolaze u Kinder jajima. Za svakih hiljadu jaja koje porodica sastavi, dobijaju 20 rumunskih leva, što je 4,5 evra. Proizvodi se zatim šalju u fabriku u Carei, na severozapadu zemlje, i prodaju za 0.9 eura, izveštava britanski San.

Kinder je u vlasništvu čokoladnog giganta Ferero.

– Kad bi šefovi iz Ferera saznali šta se događa u Rumuniji, dobili bi infarkt. Ferero ne dobija ono što plaća, a posrednici negde sigurno brutalno zarađuju na grbači onih koje tretiraju kao robove – rekao je izvor iz Kindera.

San je intervjuisao porodicu Jurj koja je uključena u radni proces: Otac Kristijan (41), majka Timea (30) i dvoje dece, Patrik (11) i Hana (6).

– To je robovski rad, ali šta drugo možemo kad nemamo izbora.

– Kad vidite kako mi živimo ovde, morate razumeti zašto želimo da dođemo u Veliku Britaniju – rekao je Kristian.

Ove porodice su u najamnom odnosu sa kompanijom “Prolegis”, koja je opet ugovorni izvođač za kompaniju “Romexa SA”, čiji portparol je za San izjavio da nije imao pojma da je posao ovako loše ugovoren.

Ferero je u saopštenju naveo da je dečiji rad zabranjen u njihovim fabrikama, da radnicima garantuju minimalnu platu, te da su “Romexa” i “Prolegis” prošli strogu inspekciju prošle godine. Ipak, portparol Ferera je obećao da će temeljno istražiti nove optužbe.

Pogledajte fotografije NA LINKU OVDE.

Izvor: Telegraf.rs