Ispovijest pacijenta kome je IZVUČEN TUMOR KROZ NOS: Lekari su mi produžili život!

Produžili su mi život i sada ću samo da se posvetim deci, kaže za “Blic” Srđan Radenković (48) iz Crne Gore, prvi od devetoro pacijenata kome je prekjuče izvađen kroz nos tumor na mozgu veličine pesnice.

0-nktkqturbxy9jzmfmzmrjzwe4yjflmzbhzgy2ywezntbkytc3mgu4nc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Pre ulaska u operacionu salu, Radenković nije osećao strah. Siguran u znanje vrhunskih stručnjaka iz Srbije i Italije, prepustio je svoj život veštim rukama i nadao se najboljim rezultatima. On je znao da će se nakon operacije probuditi srećan.

– Znao sam kod kakvih ljudi dolazim i nije bilo straha i stresa. Operacija je bila delikatna. Tumor koji sam imao naslanjao se na glavnu arteriju. Morali su da odvoje tumor, a da ne oštete arteriju. Ukoliko bi je oštetili, to bi bila moja sigurna smrt – objašnjava Srđan Radenković.

Nakon četvoročasovne operacije, tumor je izvađen kroz nos, bez otvaranja lobanje, a život pacijenta produžen. On je već sledećeg dana samostalno mogao da hoda i govori. Sve je proteklo na najbolji način.

– Ne osećam nikakve bolove. Odlično sam! Pre sat vremena sam izašao sa odeljenja intenzivne nege i već mogu da šetam. Imao sam veliku podršku osoblja Kliničkog centra Srbije koje je svakog trenutka bilo uz mene. Zahvalio bih se njima, vrhunskim doktorima, ali i ministru zdravlja, jer ovakvi zahvati zaista mnogo znače. Rešen je veliki problem za neke buduće pacijente. Nije nimalo prijatno kada znate da imate tumor, a zahvaljujućui ovoj operaciji oporavak je lakši, a život će biti duži – priča Radenković.

Tumor na mozgu ovog pacijenta otkriven je u aprilu sasvim slučajno.

– Sapleo sam se ispred ulaza u zgradu i udario glavom. Kada ste u sigurnim rukama, nema mesta za strah koliko god sve izgledalo strašno. Oporavak teče dobro i budućim pacijentima bih preporučio da budu hrabri – kaže Radenković.

Srđan radi u Upravi carine u Podgorici i već za četiri dana moći će da se vrati svojoj porodici i nastavi da živi normalno. Kako kaže, u budućnosti planira da se najviše posveti deci.

– Ovo je bila jedna od težih operacija. Pacijent je imao tumor na najnezgodnijem mestu, probio je omotač mozga, ušao je prema moždanom stablu koje je odgovorno za rad srca i pluća i okružio arteriju života. Bilo koja grana arterije da se zakači prilikom operacije, pacijent umire. Tumor spada u grupu koja mora i treba da se radikalno operiše, što pacijentu daje najbolju šansu za dug i kvalitetan život. To je prvi deo operacije, kompletno uklanjanje tumora. Drugi deo operacije podrazumeva rekonstrukciju onoga što je tumor uništio i rasturio – objašnjava poznati neurohirurg dr Dragan Savić iz Kliničkog centra Srbije.

Plastika defekata je trajala tri sata, a nakon toga pacijent je mogao da hoda, šeta, govori.

– Bili smo u centru mozga, gde ne može da se priđe i bili smo imperionirani jer smo se nalazili na korak od onoga što čini čoveka živim – dodao je dr Savić.

Ovakve operacije rađene su i ranije na Klinici za neurohirurgiju, ali sa više rizika. Sjajni stručnjaci iz Italije dr Luiđi Kavala i dr Pablo Kapabjanka doprineli su da vađenje tumora iz mozga kroz nos prođe uz najmanji mogući rizik.

– Naš dugogodišnji timski rad doprineo je da sve prođe odlično. Menjamo iskustva i odlično se slažemo. Nije prvi put da sam ovde i nadam se da ću nastaviti da dolazim – kaže prof. dr Kavala.

Postupak vađenja tumora

  • Kroz jednu nozdrvu ulazi se endoskopom (kamera)
  • Kroz drugu nozdrvu ulazi se instrumentima kojima se otvara lobanja
  • Kada se instrumentima uđe u sinus, vidi se cela baza lobanje
  • Kroz nos se uvodi i posebna bušilica (freza) koja otvara kosti
  • Posebnim aparatom tumor se mrvi, drobi i isisava iz glave

Izvor: blic.rs