Ima 19 godina i bori se s rakom: “Samo želim živjeti…”Međimurka boluje od Hodgkinove bolesti. Uzrok bolesti je nepoznat. Bila je na 11 kemoterapija, a čeka je još jedna. Unatoč svemu, ona je pozitivna i optimistična…

Prije godinu dana cijeli moj svijet se srušio. U to vrijeme sam bila na studiju u Osijeku i jedan dan sam napipala kvržicu. Nakon nekoliko pretraga liječnici su mi dali dijagnozu. U pitanju je smrtonosna Hodgkinova bolest, rekla nam je hrabra djevojka Ivana Šavora (19) iz Goričana kraj Međimurja.


U borbi sa zloćudnom bolešću Ivana je prošla kroz 11 kemoterapija i 23 zračenja, a čeka je i transplantacija matičnih stanica u KBC-u Merkur u Zagrebu. Isprva nije ni znala da je bolesna.

Znala je imati povremenu temperaturu, suhi kašalj i ostale simptome, no panika je nastala kad je napipala limfni čvor na vratu iznad ključne kosti. Priznaje kako joj je dugo trebalo da se privikne na život s rakom, no ističe kako joj je danas bolje.

– Imam neke svoje snove i želje te me to gura dalje. Jednog dana želim biti znanstvenica i pomagati drugim ljudima – kaže Ivana, kojoj najveću podršku pružaju mama Spomenka (45), brat (18) i tata Ivan (52), kojemu je također bila dijagnosticirana Hodginkova bolest, od koje se izliječio.

U nadi da će pomoći drugima, Ivana je priču o svojoj borbi objavila na Facebooku: “Čekanje pravog ili boljeg trenutka, čekanje ponedjeljka, sljedećeg mjeseca ili Nove godine se ne isplati. Ako zaista želimo nešto učiniti, trebamo učiniti to upravo sad, kad to želimo, u ovom trenutku! Život nema reprizu, nije generalna proba i mi nismo tu da bismo ga odgađali, nego da bismo živjeli za svaki trenutak”.

Motivaciju za život Ivana traži u nečemu što voli, zato se počela baviti fotografiranjem.

– Neopisiv je osjećaj kad uživate u prirodi, divite joj se, a usput te trenutke zabilježite i fotografijom. Kad fotografiram, zaboravim na bolest i vesela sam – kaže Ivana. Njezin veseli duh primijete i ostali: doktori, medicinske sestre, cimeri iz KBC-a Jordanovac i KBC-a Merkur, za koje ima samo riječi hvale.

– Osoblje iz bolnice je prekrasno. Jako su dragi ljudi. Svi me uvijek dočekaju sa smiješkom i olakšavaju mi boravak – kaže nam Ivana.

Borba s bolešću nije laka, no ističe kako je postala hrabrija i pozitivnija osoba. Sretna je svako jutro kad se probudi te slavi svaki novi dan.

– Bog ima neki plan za mene i sve ovo se događa s razlogom. Ova bolest je tu da bi me naučila kako postati još boljom i zahvalnijom osobom – kaže Ivana.

Zloćudna bolest

Hodgkinov limfom zahvaća limfne čvorove i koštanu srž. Bolesnici često imaju gensku podlogu za bolest.


Izvor: 24sata.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...