IDEM U RAT SA SINOVIMA, NEĆU BITI PREDSJEDNIK: Šokantna izjava Tomislava Nikolića!Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručuje da je spreman da se povuče sa čela Srbije i ode u rat sa sinovima “ako oćutimo Albancima”! Na sugestiju da je javnost uznemirena i da poziva na smirivanje tenzija, Nikolić za KURIR odgovara da ne zvecka oružjem i da je EU morala da reaguje na miniranje pruge…

Mi ne zveckamo oružjem, već na tu ravan prebacujemo ukoliko bude bio ugrožen srpski narod na Kosovu i Metohiji! I da, rekao sam da ću i ja, ako treba, otići u rat, pa i moji sinovi! Ovako u razgovoru za Kurir predsjednik Srbije Tomislav Nikolić „pravda“ svoju izjavu da će poslati vojsku na KiM, koju su predstavnici opozicije žestoko kritikovali!


Na pitanje da li je vidio reagovanja političara opozicije, ali i zvaničnika EU poslije njegovog govora, Nikolić je rekao:

To što radi EU je prevara

– EU je trebalo da reaguje kad je skoro minirana pruga i kad nije dozvoljeno da prođe srpski voz. Pa ako Johanes Han kaže da ja ne gledam u budućnost i da je budućnost Srbije nezavisno Kosovo, onda nemamo o čemu da razgovaramo. Onda je on prevara za sva vremena! I to što radi EU je prevara! Srbija će da odbrani Srbe na KiM! I tu postoji potpuna saglasnost Vlade i predsjednika. A to što sam rekao da ćemo poslati vojsku su zaključci Savjeta za nacionalnu bezbijednost.

Na konstataciju da su njegove izjave uznemirile ljude, kaže:

– Ljudi su se uznemirili na KiM kad su vidjeli ROSU. Je li to dio Srbije? Jeste! E, onda smo svi uznemireni.

Upitan da li sve ovo ima veze s izborima, Nikolić kaže:

– Pa, ne mislite valjda da sam ovo sam iskonstruisao. Još nisam ni kandidat. O ovome govorim kao predsjednik Srbije, a ne kao kandidat. I stalo mi je do života Srba i na Kosovu i svuda, a ne do rejtinga. I da, rekao sam da ću i ja, ako treba, otići u rat, a i moji sinovi. Za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji oni su bili mali, a za vrijeme bombardovanja 1999. moj sin Radomir je dobrovoljno otišao u vojsku, i to pet dana prije bombardovanja. Nije imao poziv, prijavio se i sve vrijeme rata bio je u uniformi. I nije bio u mojoj kući i u mom kabinetu, nego tamo gdje je njegova kasarna izmještena. Služio je vojsku u Ribnici, u Kraljevu, a bili su izmješteni u širem regionu Kraljeva, koji je svakog dana bio bombardovan. Uvijek roditelj prvo sebe izlaže, a ne djecu. Srpsku djecu bih da zaštitim od svega, a sebe ne žalim u tome. Međutim, ako napadnu na Srbe i počnu egzodus i ubijanje, hoće li Srbija da ćuti? Ja takvoj Srbiji ne bih bio predsjednik.

Vraćanje vojske

– Međutim, to nikad nije zatražila Vlada Srbije, u međuvremenu su svi visoki predstavnici radili na nezavisnosti. To je naš adut u svim pregovorima s Albancima zašto ROSU ne može da dođe na sjever Kosova, jer smo se dogovorili da i mi ne tražimo da naša vojska dođe tamo.

Na pitanje da li je to samo usmeni dogovor, odgovara:

– Nema tu usmeno, pismeno, ti dogovori se poštuju. Dogovorili smo se o tome da ROSU ne može da dođe, jer smo obećali da nećemo tražiti da naša vojska dođe. Mi obećali usmeno, a za ROSU potpisali dogovor. Pogazili su dogovor i sad imamo mnogo aduta za razgovore u Briselu, gdje treba da tražimo garancije da ROSU nikad neće doći, da će poštovati sporazum, jer onda i mi poštujemo svoje obećanje da nećemo zahtijevati od UN da omoguće prisustvo oružanih srpskih snaga koje bi čuvale vjerske objekte i srpsku baštinu. Moramo ovo odmah da stavimo kao temu za razgovore.

NATO je jučer pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od zaoštravanja situacije i pokrenu dijalog.

Kfor nije bio obaviješten o prisustvu ROSU specijalaca na sjeveru Kosova u subotu.

– U skladu s trenutnim ugovorima i mandatom Kfor (koji proizlazi iz Rezolucije UN 1244 iz 1999), institucije Kosova nisu u obavezi da obavještavaju Kfor o razmiještanju ROSU na sjeveru Kosova – rekao je Tanjugu zvaničnik NATO iz Brisela.


Izvor: Kurir.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline