Iako je dnevnica 70 KM, hrana i smještaj obezbijeđeni, OVDJE niko neće da radi…

Potkozarski voćari bore se s nedostatkom radnika za orezivanje zasada. Nezaposleni u Bosanskoj Gradišci uglavnom nisu zainteresirani za taj posao, a činjenica je i da nema kvalificiranih voćara bez angažmana.

Jabuka i kruška

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović kaže da će ovaj posao, od kojeg umnogome zavisi urod, kasniti, jer orezivanje neće biti završeno u planiranom roku. Ni dolazak rezača iz Srbije neće bitnije promijeniti ovu situaciju.

– Nemamo dovoljno radnika osposobljenih za orezivanje voća, posebno jabuke i kruške. Dnevnica je 70 KM, plus hrana i smještaj. No, dobra zarada, ispostavilo se, nije garancija da ćemo poslove završiti na vrijeme – rekao je Dojčinović.

Na identične problem žale se i voćari u Trebovljanima. Mnogi od njih primorani su da ovaj zahtjevni posao rade uglavnom porodično. Nikola Vukota se, također, suočio s ovim problemom.

– Treba znati raditi ovaj posao, nije problem u plaćanju. Jednostavno, nema radnika pa smo primorani porodično raditi od jutra do mraka – kaže Vukota.

Agronom i istaknuti voćar Milutin Misimović smatra da je neophodno školovati učenike za rezidbu voća te za još neke poslove u ovoj djelatnosti.

Prva berba

– U bosanskogradiškoj općini imamo intenzivnu proizvodnju voća na dvije hiljade hektara. Nemamo dovoljno rezača, kalemara, pa ni berača ni ostalih potrebnih kvalificiranih radnika. Neophodno je da se školski sistem adaptira potrebama privrede – rekao je Misimović.

Odmah nakon rezidbe slijedi prihrana i zaštita, a u maju počinje i prva berba, što znači da bi kvalificirani voćari, kojih nema, imali pune ruke posla.

Dolazi više od 20 godina

Radiša Stefanović i Zoran Karić iz Župskog Aleksandrovca su među malobrojnim sezoncima iz Srbije koji sada rade u Potkozarju.

– Ovdje dolazim zbog posla više od 20 godina. Stalno sam kod istih voćara i zadovoljan sam, a vjerujem da su i oni zadovoljni mojim učinkom. Poznajem svaku voćku – kaže Stefanović te dodaje da je iz Aleksandrovca došlo tridesetak njegovih komšija, koji rade u potkozarskim voćnjacima.

Izvor: avaz.ba