HOROR: Sin mi je umirao na rukama, a svi su nas slali kući!Nataša Durling iz Nove Škotske u Kanadi podijelila je na Fejsbuku fotografije patnji kroz koje su prošli i njen sin i ona zbog nezainteresovanosti i nebrige ljekara.

U četvrtak su se javili prvi simptomi, a do subote ujutro je dječak bio strašno slab, imao je crvene oči, visoku temperaturu i bolove u mišićima. Nataša se, prirodno, jako zabrinula, naročito zato što Oliver inače skoro nikad nije bolestan.


Tada je okrenula lekara da se raspita o čemu se radi. Rekli su joj da zakažu pregled ukoliko temperatura potraje više od pet dana. U ponedeljak se Oliverovo stanje pogoršalo. Prestao je da jede i pije i nije imao snage da ustane.

Pojavio mu se i osip na licu i vratu. Limfni čvorovi su mu otekli, oči su bile krvave. Tada gaje odvela u bolnicu, a sestra ga je odmah odvela u karantin, sumnjajući na male boginje. Međutim, bio je vakcinisan na vrijeme, nije imao osip u ustima, što je tipičan simptom malih boginja. Ni osip se nije uklapao u dijagnozu malih boginja.

Ljekar je zaključio da mora biti da je posrijedi virus.

– Uprskos visokoj temperaturi, osipu, dehidraciji i cjelokupnoj agoniji, poslali su me kući sa par lijekova i rekli da se vratimo ako se stanje pogorša – kaže Nataša. Sljedećeg jutra Oliver nije mogao da ustane iz kreveta. Mislio je, kaže Nataša, da umire. Bio je od glave do pete u osipu, temperatura mu je bila visoka, a usne otekle i počele da pucaju i krvare.

Prirodno, odvela ga je u bolnicu, gdje su ponovo posumnjali na male boginje, a opet se tu našao ljekar koji je odbacio tu dijagnozu i poslao ih kući.

– U tom trenutku sam već bila van sebe. Zahtijevala sam da mu testira krv i da mu makar da infuziju – kaže Nataša i dodaje da je zahtijevala da joj dijete pregleda neki pedijatar. Kada je ušla u ordinaciju, ljekar je bio van sebe i odmah zakazao infuziju i uzimanje uzorka urina.

– Dok je piškio počeo je u panici da viče da je oslijepio. Onda se sav ukrutio i prosto mi pao u naručje. Sestra ga je brzo odnijela u ordinaciju – kaže Nataša i dodaje da su ljekari kasnije zaključili da mali Oliver ima Kavasakijev sindrom, koji se manifestuje upalom krvnih sudova i dešava se uglavnom djeci mlađoj od pet godina.

Simptomi su osip, groznica koja traje najmanje pet dana, otekli limfni čvorovi, usne, jezik, stopala i ruke, i crvene oči. Uglavnom ne ostavlja trajne posljedice, ali ako se ne tretira dovoljno brzo može da ostavi oštećeno srce.


Izvor: Alo.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline