HILJADE GRAĐANA IZAŠLO NA ULICE: Zaustavite ubijanje u Halepu!U prisustvu više hiljada građana Sarajeva, među kojima su i brojne javne ličnosti, u glavnom gradu BiH danas je održan miting podrške “Sarajevo-Metropolama svijeta za Alepp i Siriju”.

Sa skupa je poručeno da se krvoproliće tiče svih nas i da Sarajevo želi da digne svoj glas protiv zločina u Aleppu, te da se rat i ubijanje moraju zaustaviti.


– Građani i građanke Sarajeva, svih vjera, nacija i svjetonazora današnjim skupom pozivaju sve druge gradove svijeta, koji još uvijek vjeruju u zajedničku nam čovječnost, da dignu glas protiv ubijanja u Aleppu. Patnja tamošnjih civila ne može se više ignorisati niti se ičim može opravdati.

Nema tog ideala ili “pravednog rata”, ma koliko svaka strana bila uvjerena u ispravnost svoje borbe, koji vrijedi jednog nevinog života.

Sa istih ulica Sarajeva koje su nekad ličile na današnje sokake starog dijela Aleppa jasno poručujemo metropolama svijeta da se danas ne ubija samo Alepp, nego zajednička humanost, a posljedice ćemo osjetiti svi i dolazeće generacije nam neće oprostiti, istaknuto je u zajedničkoj poruci koja će biti upućena svim ambasadama i međunarodnim oraganizacijama.

Okupljeni građani su nosili slike ubijene i ranjene djece, te poruke mira.

Među prisutnima su bili potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, predsjednik HKD Napredak Franjo Topić, Eli Tauber iz Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benovelencija”, Savo Vlaški iz “Prosvjete”, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, zamjenik gradonačelnika Abdualah Skaka, Fra Mato Zovkić i brojni drugi.

– Ovo je trenutak kada Sarajevo diže svoj glas i upozorava svijet na ono što se dešava u Siriji. Svijetu se trenutno dešava količina ubijanja koju taj svijet ne može da podnese. Uništava se čovječanstvo i želimo ovim skupom da pošaljemo poruke za spas čovječanstva – kazao je Eli Tauber.

Studentica Smirna Kulenović iz Kruga 99 i Preporoda poručila je:

– Želimo mir u Aleppu i u Sarajevu i cijelom svijetu. Ovim skupom želimo da pokažemo solidarnost sa svim žrtvama.

Okupljeni su nosili transparente “Jučer Srebrenica i Vukovar, danas Alepp, a sutra?”, “Ne zatvarajte oči, Sirija je u krvi”, “Poslije Aušvica su rekli: “Nikad više”….

Skupu se obratila i Saja Hasković, majka djevojčice koja je ubijena u opkoljenom Sarajevu. Ona je kroz suze pozvala na okončanje sukoba i ubijanja ljudi.

– Zaustavite rat u Siriji i ubijanja da nijedna majka više ne zaplače – kazala je Hasković.

Pogledajte video:


Izvor: avaz.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline