GENIJALAN ZNANSTVENI TRIK: Evo kako se ubiti od alkohola, BEZ povraćanja i mamurluka

Najbolji način da spriječite povraćanje je da ne popijete previše, ali budimo iskreni, na dočeku Nove godine to i nije opcija.

drunk_girls_76

Ipak, postoje taktike uz koje će vaše alkoholiziranje proči bezbolnije. Čak i ako ste dugogodišnji majstor, nije na odmet proučiti ovih 10 strategija uz koje ćete se poštedjeti muke.

A rješenja za idući dan možete pročitati u specijalu mamurluk.

1. Obilat obrok prije nisu ćevapi

Kako biste udarili dobre temelje najvažnije se usredotočiti na proteine i složene ugljikohidrate. Pizza s više mesa, špageti bolonjez su idealni.

Znanstveno objašnjenje: Hrana neće neutralizirati alkohol, ali će usporiti njegovo prodiranje u krvotok jer će stijenke želuca i crijeva istodobno morati upijati i hranjive tvari.

2. Obložite želudac

Mliječni proizvodi idealna su zaštit želučane stijenke od nesmiljenih napada alkohola.

Znanstveno objašnjenje: To fa će oblaganje želuca smanjiti pijanstvo u mnogočemu je urbani mit, obzirom na to da 80 posto alkohola tako i tako ulazi u organizam kroz tanko crijevo, a osim toga, alkohol se probavlja brže od masnoća i proteina iz mlijeka. Ali, mlijeko u želucu svakako smanjuje rizik od povraćanja – istodobno sprečava alkoholu da dođe do stijenke te neutralizira želučanu kiselinu.

3. Tempirajte pića

Povraćanje je u stvari simptom trovanja alkoholom, odnosno znak da ste nastavili piti i kada imate sasvim dovoljno alkohola u krvi da budete pijani. Zato je dobro piti na svaki puni sat, kako biste dopustili piću da vas “udari” prije nego što krenete na novo.

Znanstveno objašnjenje: Jetrima treba oko sat vremena da razgradi svako piće (0,5 l pive, 2 dl vina, 0,03 žestice) . Piće svakih sat vremena znači da ćete se dobro hm, zabaviti, istodobno se nećete otrovati alkoholom.

4. Razrjeđenje je rješenje za ‘zagađenje’

Čaša vode uz svako piće najbolji je način da vi uništavate alkohol, a ne alkohol vas.

Znanstveno objašnjenje: Alkohol vas dehidrira, a osim toga, većina okruženja u kojima se pije je vruća, pa dodatno gubite tekućinu znojenjem. Zbog vode se nećete manje napiti nego sporije, no što je još važnije smanjit ćete i mamurluk. U konačnici, čak i ako ćete povraćati imat ćete i što, umjesto da se želudac grči “na prazno”.

5. Miješanje pića je OK, ali…

Nije problem u miješanju pića, puno veći problem je u tome što u tom slučaju popijete više. Ako vas već brine vrsta pića, najlakše je držati se onih svijetlih. Primjerice, teži mamurluk će biti od crnog vina nego od dobre rakije, uz uvjet da popijete jednaku količinu alkohola. Jedini je problem što ćete, ako pijete rakiju, sasvim sigurno popiti više alkohola.

Znanstveno objašnjenje: Tanini iz tamnih pića izazivaju glavobolje.

6. Dobro se odmorite

Poslastica koju prenosimo namijenjena je svim onim ljubiteljima alkoholnih pića koji se tom poroku jednostavno ne mogu oduprijeti. Svim onima koji su barem jednom u životu prešli granicu kulturnog cuganja. Ekipa koju smo okupili je malo previše popila (u ovom slučaju prednjače pripadnice nježnijeg spola) te su odlučni da im nitko ne stoji na putu k dobroj zabavi. Upravo radi toga s njima se nije moglo pričati, moglo ih se samo gledati. Njihove velebne zabave završile su manje slavno, a zahvaljujući tome, postali su viralni. Pa uživajte i učite na tuđim greškama.

Ako ste umorni, radije se držite bezalkoholnih pića. Ne samo da inače riskirate da se brže napijete nego i da novu dočekate spavajući na tepihu (iza kauča ili gdje god vam je “zgodno”).

Znanstveno objašnjenje: Alkohol iscrpljuje organizam koji se svim silama trudi razgraditi otrov i dodaćno će vas izmoriti. Neće vas uspavati ili opustiti nego baš izmoriti pa je alkoholiziranje kada ste umorni kao da tada idete rješavati jednadžbe i cijepati drva.

7. Izbjegavajte pića s energetskim napicima

U početku će vam biti super, ali to će kratko trajati. A pšotom počinje agonija…

Znanstveno objašnjenje: Pogrešno iz toliko mnogo razloga. Najopasnije je to što će vam srce raditi kao ludo. Osim toga , kofein je stimulans, a alkohol sedativ pa se međusobno poništavaju. Tako nećete osjetiti puno djelovanje ni jednoga ni drugoga pa ćete popiti puno više no što želite i možete. A oboje su diuretici pa će dehidracija biti još gora.

8. Ali i pića s umjetnim sokovima

Kole, tonici i svi ostali umjetni sokovi će produžiti pićem a samim time i smanjiti količinu alkohola kojeg popijete. No imaju i ružnu stranu.

Znanstveno objašnjenje: Umjetni zaslađivači i svi ostali umjetni aditivi u sokovima opterećuju probavu i jetra koji se ionako muče s alkoholom. Zato, za razrječivanje birajte što je više moguće čiste sokove.

9. Antacid za odabrane

Malo prije no što počnete piti, popijte tabletu koja neutralizira kiselinu. No to sve ovisi o tome kako vam inače “sjedaju” antacidi.

Znanstveno objašnjenje: Vaš želudac će se večeras namučiti, a antacidi će smanjiti lučenje kiseline.

10. Banana

Banana je sjajno jelo prije no što odete spavati nakon partyja. Smanjit će mamurluk iduće jutro, ali i šansu da povraćate nakon što legnete.

Znanstveno objašnjenje: Lako je probavljiva, ne uznemiruje želudac te ono najvažnije – sadrži kalij. Osim manjka vode, dehidraciju izaziva i neravnoteža elektrolita u krvi od kojih su natrij i kalij najvažniji. Natrija dobivamo ( i previše) iz soli, a najbolji prirodni izvori kalija su banana i rajčica.

Izvor: net.hr