GADAFIJEV SIN PONOVO UJEDINJUJE LIBIJU

Sina ubijenog libijskog lidera Moamera El Gadafija koji je nedavno pušten iz zatvora, libijska plemena vide kao jedinog legitimnog spasioca zemlje i spremna su da ga podrže kao de fakto lidera u bilo kakvom političkom procesu.

saif-al-islam-gadafi-foto-printscreen-yt-1438078345-709519

Seif al Islam Gadafi, sin ubijenog libijskog lidera Moamera Gadafija, pušten je iz zatvora u Zintanu, gde je proveo skoro 5 godina. Nakon što je njegov otac ubijen i Sirt zauzet od strane pobunjenika, Seif je pokušao da pobegne iz Libije, međutim u novembru 2011. je uhapšen i zadržan u zatvoru, gde su mu, između ostalog, odsečeni prsti.

U avgustu prošle godine, mladi Gadafi je u Tripoliju osuđen na smrt streljanjem, međutim kazna nije izvršena na insistiranje organizacije “Human Rights Watch”, koja je optužila samoproglašenu vladu da je politizovala sudski proces.

Seif nije bio prisutan na saslušanjima, jer kao zatvorenik u Zintanu kojim je upravljala vlada u Tobruku, nije bio u nadležnosti vlasti u Tripoliju. Osim toga, Međunarodni krivični sud u Hagu podigao je optužnicu protiv Seifa, njegovog oca i bivšeg šefa libijske obaveštajne službe Abdalaha Sanusija. Haški tribunal je povukao optužnicu protiv Moamera Gadafija posle njegove smrti, a odobrio je da se Sanusiju sudi u Libiji.

Izvor blizak Seifu rekao je 2015. godine za Al Monitor da je jedina prepreka oslobađanju Seifa “njegova bezbednost kada napusti zatvor”.

“Bile bi potrebne velike bezbednosne mere da bi bio siguran, a ukoliko bi ga odveli u inostranstvo, imao bi malo uticaja na događaje u zemlji”, naveo je izvor.

Oslobađanje Seifa Gadafija ipak je omogućeno novim zakonom o amnestiji, koji je usvojila međunarodno priznata vlada u Tobruku. Njegov pravni tim naveo je da je Seif oslobođen još 12. aprila, ali da to nije objavljeno iz bezbednosnih razloga.

Karim Kan koji je vodio Gadafijev pravni tim, izjavio je da će Haški tribunal najverovatnije odbaciti optužbe protiv Seifa, jer mu je po istim osnovama suđeno i u Libiji, gde je oslobođen.

Sada kada je na slobodi, glavno pitanje jeste: “Kakva će biti uloga Seifa Gadafija u budućnosti Libije?”

Izvori bliski mladom Gadafiju rekli su za Al Monitor da je Seif već počeo da kontaktira ljude koji ga podržavaju i pravi plan za spasavanje zemlje. Naime, Seif je praktično predodređen da igra ulogu u plemenski struktuiranom libijskom društvu – većina plemena koja su podržavala njegovog oca, vide ga kao jedinog legitimnog spasioca i spremna su da ga podrže kao de fakto lidera u bilo kakvom političkom procesu nacionalnog pomirenja i ujedinjenja zemlje.

Prema saznanjima Al Monitora, ova plemena su već donela odluku da će ga prihvatiti kao njihovog jedinog predstavnika, što znači da će Seif Gadafi biti zadužen za pregovore, prihvatanje i odbijanje uslova nacionalnog pomirenja.

Imajući u vidu sve goru situaciju u Libiji, sve više ljudi okreće se Gadafiju kao potencijalno pozitivnom igraču. Prema poslednjim izveštajima, pristalice Gadafija su sada u apsolutnoj većini u Libiji i predstavljaju glas koji se ne može ignorisati.

Osim toga, plemenske snage u zemlji su već neko vreme u potpunosti ignorisane od strane UN-ovih predstavnika u Libiji, koji nisu uspeli da postignu nikakav napredak u izvlačenju zemlje iz građanskog rata.

Plemena koja se protive takozvanoj “Revoluciji 17. februara” okupila su se u Vrhovni savet libijskih plemena i jedino što im fali jeste politička koherentnost i jako vođstvo, koje prema njihovom mišljenju, može obezbediti Seif Gadafi.

Činjenica da se njegovo oslobođenje poklopilo sa oslobađanjem šest visokih zvaničnika bivšeg režima, doprinela je tome da se Seif Gadafi pozicionira kao sve relevantnija politička figura u ratom razorenoj zemlji.

Izvor: kurir.rs