EVO ZAŠTO SU DJECA NEPOSLUŠNA: Roditelji rade ovih 5 GREŠAKASvakome je roditelju teško kada ga djeca ne slušaju. Bez obzira čine li to pristojno, pa na zamolbu da nešto učine, samo kažu “Napravit ću to kasnije” ili su drska pa izravno odbijaju poslušati što im je roditelj rekao.

9486478924_b46f241765_z


U takvim situacijama pojedini roditelji sami odrade zadatak koji su prvotno namijenili djetetu ili počnu vikati i ljutiti se zbog neposluha od kojeg su već poprilično umorni.

Važno je znati nekoliko stvari. Ukoliko vaše dijete ne reagira na upute koje ste mu dali, prvi puta nakon što ste ih izgovorili, utoliko morate preispitati način na koji ste upute izrekli. To ne znači kako vas dijete vrti oko malog prsta i da je najbolje rješenje jednostavno biti strog.

To znači kako će vam život biti lakši ako shvatite da je dječji um drugačiji od odrasloga i da ovih pet pogrešaka ne smijete ponavljati, ukoliko želite poslušno i dobro dijete.

1. Previše informacija

Tjekom dana djeci govorimo da čine različite stvari. Pospremi igračke, pokupi odjeću s poda, miruj za stolom, gledaj crtiće, napiši zadaću i slično. Iako se vama ti zadaci mogu učiniti potpuno jednostavnima, to vašem djetetu može biti više zapovjedi no što može podnijeti.

Jednako tako, ukoliko idete u detalje pa im onda savjetujete i kako da nešto čine, djeca će vas jednostavno isključiti iz komunikacije. Vaš glas bit će tek podloga u pozadini. Kako biste to izbjegli, nastojte dati jednostavne upute.

Popij mlijeko. Nacrtaj kuću. Donesi čašu. Način prepustite djeci, jer pretjerana briga kako će neki zadatak izvesti može imati samo negativne učinke na dječju psihu.

2. Budite samouvjereni i mirni

Kada želite da vaše dijete nešto učini, način na koji im to priopćavate jako je bitan. Zapamtite, vaša djeca nisu susjed kojeg molite za uslugu, pa ih stoga prestanite moliti da operu zube ili igračke, konačno, spreme tamo gdje im je mjesto.

Jednostavno je. Budite samouvjereni i mirni. Koristite autoritet koji imate, samouvjerenim i smirenim tonom zatražite da učine što im je rečeno.

3. Ne ponavljajte

Ukoliko vam je već dosadio zvuk vašeg glasa, jer ste primorani stalno ponavljati iste rečenice, kako bi vas vaša djeca uvažila, to odmah prestanite raditi. Zahtijev da ugase video igricu izrecite samo jednom.

Ukoliko vas ne poslušaju, utoliko im dajte još samo jednu šansu. “Ako ne ugasiš igricu, nećeš dobiti večeru”. Zvuči strašno, ali funkcionira. Samo pazite, što ste izrekli morate i provesti u djelo.

4. Moraju osjetiti posljedice lošeg ponašanja

Kažete da će ići ranije u krevet, da neće dobiti slatkiše, da im oduzimate mobitele, iPade i slično, ali to nikada ne učinite? Time šaljete djetetu poruku da njegovo odbijanje suradnje s roditeljem nema nikakve posljedice.

“Operi zube” je korisna i dobra zapovijed, a puko ponavljanje neće neodlučno dijete potaknuti da ju posluša. Uklonite omiljenu igračku na dan, dva, a što je najbolje, ponekad je samo prijetnja da ćete to učiniti, sasvim dovoljna da posluša.

5. Uvijek ponudite pozitivan ishod

Samo pozitivnim pristupom dobit ćete željene rezultate kod djeteta. Ne morate podmititi svoje dijete da bi ono bilo poslušno, ali je jako važno da ga pohvalite za svaku dobru stvar koju učini. Pozitivan pristup, pohvala, a ne ucjena, djecu potiče da slijede vaš primjer i sa radošću ispunjavaju važe zamolbe za malo discipline.


Izvor: net.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


 Lajkajte nas na Facebooku!