Evo zašto nikako ne smijete da dvaput koristite plastičnu flašu, ali BAŠ NIKAKO!

Plastična ambalaža je danas u svijetu najčešća i najjeftinija. Kada kupimo vodu u plastičnoj flaši, uglavnom tu istu flašicu koristimo iznova i iznova, ne razmišljajući o tome da nam ovo može vrlo ozbiljno ugroziti zdravlje.

Bilo da spadate među one koji tek s vremena na vrIJeme kupe vodu, samo onda kada ih neočekivana žeđ ili vrućina na to natJeraju, ili pak među one koji piju isključivo flaširanu, a ne vodu sa česme, evo šta biste morali da znate o plastičnoj ambalaži.

Koja vrsta plastike ispušta otrovne hemikalije u vodu?

Plastična ambalaža može ispuštati vrlo otrovne supstance u sadržaj koji se u njoj nalazi. Obratite pažnju na oznake koje se nalaze na dnu ambalaže – ovi brojevi u trouglićima pokazuju koja vrsta plastike je korištena u izradi ambalaže.

– Boce sa oznakom 1 (PET ili PETE) bezbjedne su samo za jednokratnu upotrebu. Kada su izložene kiseoniku ili visokim temperaturama, uključujući i sunčevu svjetlost, ispuštaju toksične materije koje vam mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.

– Izbjegavajte boce sa oznakama 3 ili 7 (PVC i PC) jer u tečnost ili hranu mogu ispustiti toksične materije, koje dovode do razvoja teških oboljenja pri dugotrajnom izlaganju.

Koje su bezbjedne, a koje nisu?

Boce napravljene od polietilena (2 i 4) ili polipropilena (5 i PP) pogodne su i za višekratnu upotrebu. One su relativno bezbjedne za korišćenje ako u njima čuvate hladnu vodu i redovno ih dezinfikujete.

Plastične boce su pogodno stanište za razvoj štetnih bakterija

Kontzumiranje vode iz korišćene plastične boce skoro da je isto kao da ližete dasku WC šolje ili igračku vašeg psa, tvrde naučnici. Količina bakterija na njima često prevazilazi dozvoljene granice. Često sami stvaramo savršene uslove za njihov rast otvarajući bocu prljavim rukama, ne ispirajući je dovoljno ili čuvanjem tople tečnosti u njima.

Šta bi trebalo da uradite?

Perite boce redovno koristeći deterdžent, sirće ili antibakterijsko sredstvo za ispiranje usta.

Obratite pažnju na vrat boce

Čaki ukoliko redovno peremo boce, još uvijek se možemo otrovati ili čak dobiti hepatitis A. Istraživanja pokazuju da se većina bakterija nalazi u vratu boce koji nije moguće dobro oprati. Ako ih već koristite više puta, najbolje bi bilo da za konzumiranje koristite slamčicu.

Izvor: novi.ba