EVO ŠTO STAVLJAJU U MED KOJI KUPUJETE: Ovo će vam zgaditi život

Veliki uvoz meda nije tolika prijetnja hrvatskim pčelarima koliko im teško pada što se na policama trgovačkih lanaca nalaze i med loše kvalitete, ali i onaj koji zapravo nije med.

med

Iako hrvatski pčelari godišnje proizvedu čak nekoliko tisuća tona meda više nego što je potrebno našem tržištu, u Hrvatsku se uvozi 70 posto meda. No, pčelari tvrde da ih uvoz ne uništava toliko koliko ih muči pojava nekvalitetnog meda.

Samo lani je izvezeno 12 tisuća tona meda, a malo manje od toga uvezeno iz EU ili ‘trećih zemalja’, među kojima je prvenstveno Kina. Problem je u tome što odande stiže med koji često nije med.

“To su melase, odnosno šećeri koji se koriste za proizvodnju sokova, odnosno proizvodnju kolača. U to se ubace, na žalost, eterična ulja”, kaže predsjednik Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije Ivan Mravak opisujući što hrvatski građani jedu.
Krajnje vrijeme za podrobnije inspekcije

Pčelarima također nije baš najjasnije kako cijela Hrvatska, primjerice, ima med od lavande dok ga te sezone oni koji ga kod nas proizvode nemaju. Točnije, upozoravaju na ono što se iza takve situacije jest da se “lavandin med dobiva na razne druge načine”.

I sami proizvođači meda, kažu, bez kemijskih ispitivanja, onako na prvu – ne mogu vidjeti razliku koji je med kvalitetan koji nije. Često se miješa kvalitetan i loš med, kako bi se na kraju prodavao pod ekstrakvalitetni.

Zanimljivo je, pojasnili su pčelari za HRT, trgovački lanci uvozni med loše kvalitete prodaju za daleko veću cijenu. Na kraju zaključuju da je krajnje vrijeme da inspekcije krenu u provjeru meda koji jedemo.

Izvor: HRT