Evo šta kažu stručnjaci: Je li BOLJA unutrašnja toplotna izolacija ili fasada?Vrlo često se polemiše o tome da li je bolje raditi termoizolaciju kuće, odnosno spoljašnjih zidova, s vanjske strane ili s unutarnje strane.

Stručnjaci tu nemaju dilemu. Savjetuju izolaciju sa spoljašne strane.

A, evo i iz kojih razloga:

1. Prvi i najvažniji razlog je taj jer može da se javi kondenz u stambenom objektu ukoliko se izoluju svi zidovi s unutarnje strane. A, to je zaista ozbiljan problem.

2. Gubitak prostora.

3. Ukoliko je objekat već završen, u slučaju postavljanja unutarnje termoizolacije, morali bi da ponovo izmještamo sve utikače i prekidače iz zidova. Svako kačenje o tako izoliran zid, primjerice slike, vješalice i slično, morali bi koristiti puno duže tiple, a i dalje ne bi bili sigurni da će oni držati kako treba. Tu su i jači fizički udari o zid usljed kojih će najvjerovatnije doći do oštećenja zida.

4. Grijanje takvog zida, koji akumulira toplotnu energiju, bilo bi onemogućeno u slučaju unutarnje izolacije. A, energija koja se akumulira u zid je itekako važna kada je grijanje stambenih prostora u pitanju.

Izolaciju sa unutrašnje strane stručnjaci savjetuju samo za stambene zgrade ili ako je u pitanju izolacija plafona.

Kada je u pitanju unutarnja izolacija plafona, stručnjaci savjetuju korištenje što debljeg stiropora, naravno ukoliko to dimenzije odnosno visina prostorije dozvoljava.


Izvor: fokus.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...