EVO ODGOVORA: Kako policija u BiH identifikuje vozačicu sa nikabom?Nedoumice koje izazivaju pojedina vjerska obilježja prisutne su širom svijeta. Tako je u proteklom periodu u SAD-u, ali i u pojedinim arapskim državama, razmatrano da li žene sa nikabom smiju upravljati motornim vozilima.

Zabilježeni su i drugi slučajevi. Primjerice u Kanadi, gdje je Ministarstvo imigracija svojevremeno tražilo od žena da skinu nikab kada polažu zakletvu. Više sudske instance kasnije su poništile ovu odluku, nazvavši je nezakonitom i ženama je omogućeno da polažu zakletvu noseći nikab.


Kada je riječ o vozačicama sa prekrivenim licem najveća nedoumica je zapravo kako policija može identifikovati vozačicu bez da povrijedi njena vjeska uvjerenja?

Kako bismo provjerili na koji način u ovim slučajevima postupaju policijski službenici, kontaktirali smo MUP Unsko-sanskog kantona (USK).

U razgovoru portparol Uprave policije USK Snežana Galić ističe da će policijski službenici, ukoliko prilikom kontrole zateknu osobu koja je potpuno pokrivena, poštovati njenu vjersku opredijeljenost, ali da će morati postupiti u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima USK, a koji se odnosi na provjeru i utvrđivanje identiteta osoba.

“Na području USK nije zabilježeno da su pripadnici MUP-a USK prilikom kontrole vozila imali slučaj da vozilom upravlja osoba koja ima potpuno pokriveno lice. Zakon je predvidio da se identitet osobe utvrđuje na osnovu uvida u neki od ličnih dokumenata“, istakla je Galić.

Zakon je propisao i da se provjera identiteta može izvršiti i na osnovu izjave druge osobe čiji je identitet utvrđen. Kada je neophodno, provjera identiteta može uključivati i provjeru boravišta ili prebivališta određene osobe.


Izvor: fokus.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline