Evo kakvo nas vrijeme očekuje: LJETO ĆE TRAJATI DO…

Jesen u regiji će po svoj prilici biti topla, sa velikim brojem gotovo ljetnjih dana i srednjom maksimalnom temperaturom do 20 stepeni Celzijusa, prognoza je RHMZ.

Njihova predviđanja su da tokom jeseni možemo očekivati od 19 do 26 ljetnjih dana, a u brdsko-planinskim predjelima do šest ljetnjih dana.

“Srednja maksimalna temperatura vazduha u toku jeseni se očekuje u intervalu od 17 do 20 stepeni u nižim predjelima, a na planinama od 10 do 15 stepeni. Očekivana srednja minimalna temperatura je od 6 do 10 stepeni, a u planinskim predjelima od 2 do 6 stepeni”, kaže Ana Savović, rukovodilac grupe za klimatske i biometeorološke prognoze u RHMZ.

Kada su u pitanju hladni dani, tokom jeseni može se očekivati od četiri do 14 dana sa mrazom, a na planinama od 14 do 27 dana.

Za jesen se očekuje da će pasti prosječna količina padavina. Tokom novembra se očekuje da će biti više padavina u odnosu na prosjek u većem dijelu regije.

Mogući broj kišnih dana je od 27 do 34, a na planinama od 36 do 40 dana.

Prognoza vremena do januara

Septembar će biti topliji i malo suvlji. Ipak, septembarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg prosjeka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad prosjeka, za oko 1,2 stepena.

Prosječno topao i vlažan oktobar, a očekuje se miholjsko ljeto. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad prosjeka i to za oko 0,6 stepeni.

Novembarska količina padavina biće u granicama prosjeka, dok će srednja maksimalna temperatura biti iznad prosjeka.

Decembarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg prosjeka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće viša za oko 1,2 stepena.

Očekuje se blaži i prosječno vlažan januar. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće oko 4,8 stepeni.

Izvor: Kurir.rs