ENGLESKI MEDIJI OBJAVILI SU BOMBU: Ovo je istina o Aleppu i svemu onom o čemu se šuti…Situacija u Alepu i opsadu vladinih snaga istočnog dijela grada, glavna je tema koje posljednjih dana forsiraju mediji sa Zapada.

Mnogi su bili iznenađeni kada je odjednom počelo naglo interesovanje za strašnu situaciju u kojoj se nalaze stanovnici drugog najvećeg sirijskog grada, a svi znaju da građanski rat u Siriji traje već skoro punih šest godina.


Britanski novinar Robert Fisk, stručnjak za Bliski istok, u uglednom engleskom listu “Independentu” je napisao tekst posvećen najnovijim dešavanjima na frontu u Siriji i politici Zapadnih sila vezanih za ovo područje.

“Zapadni političari, “stručnjaci” i novinari moraće da restartuju svoje priče u narednih nekoliko dana sada kada je vojska Bašara al Asada preuzela kontrolu nad Alepom. Saznaćemo i da li je 250.000 civila zaista bilo “zarobljeno” i da li je to pravi broj. Daleko više ćemo slušati o tome kako nisu mogli da napuste Alepo kada su sirijska vlada i ruska avijacija izvela žestoko bombardovanje istočnog dijela grada. Saznaćemo i dosta o “pobunjenicima” koje mi na Zapadu – SAD, Britanija i naši drugari iz Zaliva koji odsjecaju glave, podržavamo.

Oni su nakon svega, uključujući Al Kaidu (alijas al-Nusra), “narod” kako ih je nazvao George Bush, počinili zločine protiv čovječenosti u New Yorku, Washingtonu i Pensilvaniji 11. septembra 2001. Sjećate li se rata protiv terora? Sjećate li se “čistog zla” Al Qaide? Sjećate li se svih upozorenja od naše voljene obaveštajne službe u Ujedinjenom Kraljevstvu kako Al Qaida i dalje može izvršiti teror u Londonu?

Sada kada pobunjenici, uključujući Al Qaidu, hrabro brane istočni Alepo, ne sjećamo se više ničega – jer moćna priča o heroizmu, demokratiji i patnji je “isprepletena” za nas, naracija dobrih momaka protiv loših, toliko ekplozivnih i nepoštenih kao i “oružje za masovno uništenje”.

Vratimo se u dane Sadama Huseina kada je mali broj nas tvrdio da bi nezakonita invazija na Irak dovela do katastrofe i neispričane patnje. I kada su nas Tony Blair i George Bush vodili stazom propasti i smatrali da je obaveza nas, uvek, da ispoljavamo odbojnost prema Sadamu i njegovom režimu. Čitaoce moramo stalno da podsjećamo da je Sadam bio jedan od tri stuba osovine zla.

Tako da sada ide opet uobičajena mantra, koju moramo da ponavljamo.

Da, Bashar al Assad je brutalno uništio velika područja svojih gradova u borbi protiv onih koji žele da sruše njegov režim. Da, taj režim ima mnoštvo grijehova: mučenje, pogubljenja, tajni zatvori, ubijanje civila i – ako uključujemo i grubijane sirijske milicije koji su pod nominalnom kontrolom režima – zastrašujuću verziju etničkog čišćenja.

Vrijeme je da kažemo istinu: mnogi “pobunjenici” koje mi na Zapadu podržavamo su među najopakijim i najokrutnijim borcima na Srednjem istoku. I dok smo se plašili ISIS-a tokom opsade Mosula (događaju koji je sličan Alepu), namjerno smo ignorisali ponašanje pobunjenika u Alepu.

Samo prije nekoliko sedmica intervjuisao sam jednu muslimansku porodicu koja je među prvima prebjegla iz Alepa tokom primirja. Ocu je tada bilo saopšteno da će pobunjenici ubiti njegovog brata jer je prešao liniju fronta sa svojom ženom i sinom. Osudio je pobunjenike jer su zatvorili škole i stavljali su oružje blizu bolnica. Što je najzanimljivije, on nije prorežimski čovjek – čak se divio ISIS-u zbog njihovog dobrog vladanja tokom prvih dana opsade.

U isto vrijeme, sirijski vojnici su privatno izražavali svoje mišljenje meni da će Amerikanci dozvoliti ISIS-u da napuste Mosul kako bi opet napali režim u Siriji. Američki general je zapravo izrazio svoj strah da će iračka šiitska milicija možda spriječiti ISIS da prebjegne preko granice u Siriju.

To se i desilo. ISIS je samo pohrlio kroz pustinju od Mosula u Iraku, u tri kolone samoubilačkih kamiona i sa hiljadu naoružanih pristalica, i iz Rake i Deir er-Zoura u istočnu Siriju, kako bi ponovo preuzeli predivni grad Palmiru.

To je veoma poučno kada pogledate naša izvještavanja o dva paralelna događaja. Skoro svaki naslov danas govori o “padu” Alepa u ruke sirijske vojske, a da su druge okolnosti sigurno bismo rekli da je vojska “povratila” grad od “pobunjenika”. Dok je za ISIS izvještavano da je “ponovo osvojio” Palmiru, trebali smo da napišemo da je rimski grad “pao” još jednom pod njihovu grotesknu vladavinu.”

Kompletan tekst objavljen u Independentu možete pročitati ovdje.


Izvor: avaz.baPOGLEDAJTE JOŠ
loading...