E-CIGARETE su čak 95 posto MANJE ŠTETNE od duhana, a EVO ZAŠTO!

Elektronske cigarete su oko 95 posto manje štetne od duhana i trebalo bi ih promovisati kao sredstvo koje bi pušačima moglo pomoći da prestanu da puše, navodi se u studiji koju je objavilo britansko ministarstvo zdravlja.

56a29c5d-1214-47da-a376-30310a0a0a64-e-cigarete-718x446

Sve popularnije e-cigarete zdravstvene institucije dosad ih baš i nisu prjeterano zagovarale kao sigurniju alternativu duvanu, a vlade od Kalifornije do Indije pokušale su da regulišu njihovo korištenje zbog navodne štetnosti.

– E-cigarete nisu potpuno bezopasne, ali u poređenju s pušenjem, dokazi pokazuju da one nose samo djelić rizika – istakao je Kevin Fenton iz agencije Public Health England koja je sprovela istraživanje.

U elektronskim cigaretama nije prisutna većina hemikalija koje uzrokuju bolesti povezane s pušenjem, a trenutno se procjenjuje da su e-cigarete oko 95 posto manje štetne za zdravlje od duhana, navodi se u studiji.

Također, pasivno pušenje kod e-cigareta je znatno manje štetno.

Zanimljivo da su gotovo svi od 2,6 miliona odraslih korisnika e-cigareta u Velikoj Britaniji bivši pušači koji su prešli na e-cigarete kako bi prestali pušiti, navodi se u studiji.

Izvor: avaz.ba