DRAMATIČNO UPOZORENJE: Švedska se sprema za RATPosle više od dva veka mira u Švedskoj se sve glasnije čuje mišljenje da ova skandinavska zemlja treba da se pripremi za rat sa potencijalnim ozbiljnim protivnikom, piše britanski “Ekspres”.

svedska-dobio-odstetu-jer-su-od-njega-trazili-da-se-rukuje-sa-zenskom-osobom_trt-bosanski-19878

Glavnokomandujući švedske vojske Anders Branstrom rekao je da bi rat mogao da zadesi Švedsku za nekoliko godina, navodi se u dokumentima koji su procureli u javnosti.

“Bezbednosna situacija koju imamo navodi me na zaključak da u narednih nekoliko godina možemo da budemo u ratu”, rekao je Branstrom.

Vojska, kako se navodi, sada pravi dugoročne planove za sukob koji bi bio moguć između 2016. i 2020. godine i mora da bude spremna i za najvećeg neprijatelja. Branstrom je rekao da “svi u vojsci i svi oni koji nas podržavaju” treba da se ujedine u suočavanju sa potencijalnim protivnikom.

Ovo je prvi put u novijoj istoriji da neki visoki vojni zvaničnik kaže da je Švedska na ivici rata, navodi britanski list, uz ukazivanje da je i predsedavajući komiteta za odbranu Alan Vidman rekao da Švedska doživljava “veću agresiju Rusije” budući da nije članica NATO.

344cd953a391f8f567ffb149d1ad4de4

“Moja je procena da je situacija toliko ozbiljna da čak i Švedska koja ima više od 200 godina mira iza sebe, mora mentalno da se pripremi za mogućnost oružanog konflikta, a da bi konflikt sa Rusijom mogao da se razvije i zbog ekonomije”, rekao je on.

Rusija je nekoliko puta “testirala” odbrane skandinavskih zemalja šaljući borbene avione nadomak njihovih granica.

Međutim, švedski ministar odbrane Mikael Bajden ističe da ne postoje vojne pretnje prema Švedskoj i da zemlja ima dobro obučenu vojsku.


Izvor: blic.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline