DOMAĆI METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Od 9. februara dolazi nam nezapamćeni ledeni talas!?

Neuobičajeno toplo vrijeme krajem prvog mjeseca ove godine na području Balkana iznenadilo je mnoge. No, meteorolozi se slažu u procjeni da zima “još nije rekla svoju posljednju riječ”!

polarnahladnoca2

Prema riječima srpskog meteorologa Đorđa Đurića, otkad postoje mjerenja, posljednji dani januara uvijek su najhladniji period u Srbiji, a nas, prema prognozama, očekuje 10°C više, pa bi i naredni vikend ponovo trebao biti veoma topao uz pojačan vjetar.

Međutim, oko 9. februara očekuje se jače zahlađenje – kaže Đurić.

S njim se slaže i prof. Zadro sa popularne meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna:

– Do sredine mjeseca bi nas trebala pratiti jaka južina, te relativno toplo vrijeme za doba godine, zatim bi već od 9.2. zima mogla pokucati na vrata.

– Uvod tome bila bi jaka južina, uz obilne oborine, nakon toga uspostavom ovih anticiklonalnih blokada oko sredine i u drugom dijelu mjeseca osjetniji pad temperatura uz nove oborine (kišne i snježne). Dugoročni trendovi i dalje ostaju postojani po pitanju mogućih jačih zahlađenje i u trećem mjesecu, stoga ne bi iznenadila činjenica niti da budemo imali kašnjenje proljeća. Ovdje bi se radilo o periodu prema sredini, oko sredine zatim drugog dijela drugog i zatim prvi dio trećeg mjeseca – navodi se na ovoj stranici, čija se prognoza temelji na stanju strujanja koje može pogledati na slici dole.

VPZHRBHsvakodnevna29012016

Izvor: Doznajemo.com