DOLAZI NAM NEVRIJEME I GRMLJAVINE: Evo šta nikako NE SMIJETE da radite kad zagrmiZbog najave pljuskova i snažnih grmljavina u BiH i Srbiji je od jučer proglašen žuti meteoalarm jer vremenske nepogode mogu biti potencijalno opasne.

91955_gromo

Zbog najave oluja sa snažnom grmljavinom i Hrvatska je pod žutom uzbunom, a zbog udara groma na desetine osoba povređeno je širom Evrope.


– Zbog stvaranja ciklona, mlazne struje koja se formira u visini, trenutno je na udaru zapadna i srednja Evropa. Tokom današnjeg dana taj ciklon, inače rijetka pojava, proširiće se na naše područje. I zato će grmljavine do srijiede biti rjeđe, ali već od četvrtka učestalije, kada se očekuje nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima – kaže Nedeljko Todorović, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, te da je zato i proglašen žuti meteoalarm jer je svaka grmljavina potencijalno opasna pojava.

Šta raditi kada zagrmi?

S obzirom na to da nas očekuje period sa učestalijom udarima groma, meteorolozi upozoravaju da treba da vodimo računa gdje se nalazimo kada krene grmljavina. I zato, ukoliko se 30 sekundi nakon munje čuje udar groma, potrebno je ući u zatvoren prostor, izbjegavati kontakt sa metalnim objektima i mlazovima vode iz slavine, a svi električni uređaji moraju biti isključeni. Onima koje nevrijeme snađe na otvorenom prostoru, automobili i stabla drveća mogu biti dobra zaštita, ali samo ako nisu usamljeni i na čistini. Ako do nesrećnog slučaja ipak dođe, treba znati da žrtva udara groma ne predstavlja opasnost po onog ko joj ukazuje pomoć.

– Nikako ne treba stajati ispod usamljenog drveta, na otvorenom prostoru, ravnici, jer postoji velika mogućnost da tu udari grom. Prilikom udara groma električni tok iz oblaka se prenosi u zemlju, pa se dalje širi kroz tlo – objašnjava Todorović, kao i da je netačno da kišobran sa metalnim dijelovima i mobilni telefon privlače udar groma.

Podsjetimo, na jugu Poljske poginuo je muškarac, a od udara groma povrijeđene su još tri osobe. Jedanaest osoba, među kojima najmanje osmoro djece, povrijeđeno je prije dva dana u Parizu kada je grom udario u park. U fudbalski teren u Njemačkoj udario je grom na kraju dječije utakmice, pri čemu je povrijeđeno 35 osoba.


Izvor: 24sata.rsPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline