DOBRO JE ZNATI: Ovo su najsigurnija sjedala u autu, vozu, autobusu, avionu…

Jeste li ikada razmišljali koje sjedalo je najbolje izabrati u nekom vozilu, u kojima ćete u slučaju nesreće imate najviše šanse za preživljavanje?

Ovdje su savjeti koja mjesta su najbolji izbor u automobilu, minibusu, trolejbusu, gradskom autobusu, vlaku, brodu i avionu, piše Bright Side. Zelena sjedala na ilustracijama su najsigurnija, a crvena najnesigurnija.

Automobil

– Sigurna sjedala: stražnje sjedalo iza vozača ili ono u sredini jer se taj dio automobila najmanje deformira tijekom frontalnog sudara.

– Najopasnija sjedala: Ono pokraj vozača jer se u slučaju nesreće vozač refleksno miče na tu stranu.

Minibus

– Sigurna sjedala: Ona smještena nasuprot smjera vožnje jer je manja šansa da udarite glavom u naslonjač u slujčaju naglog kočenja.

– Najopasnija sjedala: To su ona pokraj prozora i vrata jer vas razbijeno staklo može ozlijediti. Kao i u automobilu, bolje je izbjegavati mjesto pored vozača.

Trolejbus

– Sigurna sjedala: Najbolje je odabrati sjedala u prvom redu do prolaza i ona u sredini vozila na kojima se vozite suprotno do smjera vožnje.

– Najopasnija sjedala: Kao i u minibusu, to su sjedala pokraj prozora i vrata.

Gradski autobus

– Sigurna sjedala: To su sjedala s desne strane, ali koja se nalaze u sredini autobusa, i to ona smještena u smjeru vožnje. Ta mjesta su najudaljenija od ostalog prometa.

– Najopasnija sjedala: Ona u prva dva reda i u zadnjem redu, kao i mjesta koja se nalaze pored prozora i vrata s lijeve strane.

Vlak

– Sigurna sjedala: Najsigurnija su ona koja su najbliža sredini kompozicije.

– Najopasnija sjedala: Ona u prvom i zadnjem vagonu, kao i sjedala u smjeru vožnje jer je veća šansa da izletite iz njih pri naglom kočenju.

Brod

– Sigurna sjedala: Na palubi ili u kabini bližoj površini broda jer taj gornji dio zadnji potone.

– Najopasnija sjedala: Ona koja su smještena u nižim kabinama jer je iz njih puno teže izaći dođe li do nesreće i brod počne tonuti.

Avion

– Sigurna sjedala: Iako se stručnjaci ne mogu složiti koji dio aviona je najsigurniji, ipak je bolje izabrati sjedala u stražnjem dijelu.

– Najopasnija sjedala: Ona u prvih nekoliko redova.

Izvor: 24sata.hr