Dječak (5) umro od salmonele nakon što se otrovao jajima

Identitet preminulog dječaka potvrdila nam je u nedjelju policija, ali ne i uzrok smrti jer još nisu dobili nalaze obdukcije.

e7a2a22068ddd5785426

Ministar zdravlja Dario Nakić Jutarnjem je potvrdio da su preostali članovi obitelji u bolnici te da su u njihovoj kući bili sanitarni inspektori te uzeli briseve i uzorke hrane iz hladnjaka.

O tome je li doista bila riječ o salmoneli nije želio govoriti jer nije dobio rezultate analize uzoraka. No, Jutarnji piše da su iz Zavoda za javno zdravstvo u subotu potvrdili kako su u jajima uzetima iz hladnjaka u obiteljskoj kući pronašli salmonelu.

Sporna jaja obitelj je kupila u prodavaonici trgovačkog lanca u Samoboru, a navodno su uvezena iz Poljske. Zbog toga je još ljudi moglo imati problema s tom bakterijom. Ako ih je i bilo, očigledno nisu bili tako izraženi.
Inače, salmonela je opasna na temperaturama između četiri i 60 stupnjeva, a temeljitom termičkom obradom opasnost od oboljenja se sprječava.

No, navodno se ponovno javlja nakon nekoliko sati ako se pečene ili kuhane namirnice odmah ne pojedu nego ostave da stoje na uobičajenim temperaturama, pa čak i u hladnjaku koji nije namješten da jače hladi.

Jutarnji piše kako se u Hrvatskoj godišnje registrira između 20 i 25 epidemija salmoneloze, a u prosjeku oboli oko 3500 ljudi. Jedno od većih trovanja koje se pripisuje salmoneli ove je godine bilo krajem svibnja u Vinkovcima i to na svadbi. Tad se piletinom otrovalo više od 40 ljudi.

A posljednjih dana kolovoza salmonelu su otkrili u sjemenkama sezama uvezenima iz Ugande koje su povučene iz prodaje.

Salmonela prijeti iz namirnica koje nisu dovoljno termički obrađene

Povišena temperatura, grčevi u trbuhu i proljev javljaju se 12 sati nakon zaraze salmonelom. Bolest je iscrpljujuća za starije ljude i djecu te sve s oslabljenim organizmom.

Zaraza se može proširiti u druge dijelove tijela pa i izazvati smrt ako se ne počne na vrijeme liječiti antibioticima. Salmonela prijeti iz namirnica koje nisu dovoljno termički obrađene.

Izvor: 24sata.hr